Γιατί νιώθουμε παγωμένο το νερό όταν τρώμε τσίχλα μέντας; Πως επηρεάζει τον εγκέφαλό μας το περίεργο φαινόμενο της θερμικής ψευδαίσθησης;
Γιατί νιώθουμε παγωμένο το νερό όταν τρώμε τσίχλα μέντας;… Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί οι τσίχλες με γεύση μέντας κάνουν το απλό νερό να μοιάζει παγωμένο; Πρόκειται για μια χημική αντίδραση ή κάτι άλλο;… Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται θερμική ψευδαίσθηση και μπερδεύει την αίσθηση της θερμοκρασίας στο σώμα μας.
Η θερμική ψευδαίσθηση που προκαλείται από τη μέντα, όπως εκείνη που βρίσκεται στις τσίχλες… Συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του νερού με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TRPM8. Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία πέφτει, επιτρέποντας σε σωματίδια νατρίου και ασβεστίου να εισέλθουν στα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα στέλνουν σήματα στο νευρικό μας σύστημα που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως αίσθηση κρύου.
Γιαούρτι: Τα απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό!
Ωστόσο, η πρωτεΐνη TRPM8 δεν ανταποκρίνεται μόνο στην πραγματική πτώση της θερμοκρασίας. Επηρεάζεται επίσης από χημικές ενώσεις που προκαλούν την αίσθηση του κρύου, όπως η μενθόλη, το βασικό συστατικό στις τσίχλες με γεύση μέντας. Άλλες ψυκτικές ουσίες, όπως η ευκαλυπτόλη και η ισιλίνη, έχουν παρόμοια επίδραση.
Απίστευτο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώμε κάθε μέρα μέλι;
Όταν οι ουσίες αυτές, όπως η μενθόλη, έρχονται σε επαφή με το στόμα σας, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει ψευδή σήματα ότι η θερμοκρασία έχει πέσει, παρόλο που αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Έτσι, όταν πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου μετά από μια τσίχλα μέντας, οι υποδοχείς κρύου στο στόμα σας «ξεγελιούνται» και μεταδίδουν στον εγκέφαλό σας την αίσθηση ότι το νερό είναι πολύ πιο παγωμένο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Απίστευτο: Τι προκαλεί ο ντεκαφεϊνέ καφές στον οργανισμό μας;
Αυτή η μοναδική επίδραση της μενθόλης είναι που κάνει το νερό να φαίνεται παγωμένο μετά από μια τσίχλα μέντας… Δημιουργώντας μια αίσθηση δροσιάς που είναι μόνο στο μυαλό μας.
Χορηγούμενο