ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οκτώβριος: Ο Μήνας της φθινοπωρινής σποράς και των παραδόσεων – Καλό μήνα

Καλωσορίζουμε τον Οκτώβριο με το τραγούδι: “Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια ”

Χορηγούμενο

Ο Οκτώβριος είναι πρωτίστως ο μήνας της φθινοπωρινής σποράς. Στην Ήπειρο, τον αποκαλούν ακόμα “σπαρτό”. Αν και η φθινοπωρινή σπορά Ωστόσο ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζεται μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο παρελθόν, η προετοιμασία του σπόρου ήταν εξαιρετικά σημαντική. Καθώς η ευημερία της αγροτικής οικογένειας εξαρτιόταν από την επιτυχία της σοδειάς. Αυτό ήταν σε μια εποχή όπου το “κράτος πρόνοιας” δεν υπήρχε. Επίσης οι οικογένειες έπρεπε να βασίζονται αποκλειστικά στη σοδειά τους. Καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα που μπορεί να τους έλειπαν.

 

Χορηγούμενο

Για να διασφαλίσουν την επιτυχία της σποράς, οι αγρότες, εκτός από την προσωπική τους προσπάθεια, επικαλούνταν και τη θεία βοήθεια. Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να λένε «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Ενώ οι σύγχρονοι Έλληνες λένε «Βόηθα Αϊ Νικόλα μου, – Κούνα κι εσύ το χέρι σου». Το νόημα είναι το ίδιο: η ανθρώπινη προσπάθεια χρειάζεται και τη θεϊκή παρέμβαση για να επιτύχει.

Επίσης η βροχή είναι επίσης απαραίτητη για τη σπορά. Οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου αποτελούν βασική προϋπόθεση, και οι αγρότες συχνά κάνουν λιτανείες, ζητώντας από τον Θεό να ρίξει βροχή. Επιπλέον στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η Κυριακή του Σπορέως, που πέφτει τον Οκτώβριο, σηματοδοτεί την εποχή της σποράς. Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο του μήνα είναι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Για αυτόν τον λόγο, σε πολλά μέρη, ο Οκτώβριος είναι γνωστός ως “Αγιοδημήτρης” ή “Αγιοδημητριάτης”. Ωστόσο μαζί με τον Άγιο Γεώργιο, που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, οι δύο αυτοί Άγιοι καθορίζουν τα ορόσημα του χρόνου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ακόμη, αυτές οι ημερομηνίες σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος των συμφωνιών και των συνεργασιών τους.

Καλωσορίζουμε τον Οκτώβριο

Χορηγούμενο

με το τραγούδι: “Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια ”

και με έθιμα , παραδόσεις και παροιμίες του λαού μας

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

«Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δε γέμισες».
«Οκτώβρη και δεν έσπειρες, τρία καλά δεν έκαμες».
«Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι».
«Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια».
«Αϊ Δημητράκη μου, Μικρό καλοκαιράκι μου».

Χορηγούμενο

Καλό και ευλογημένο μήνα!!!


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button