EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Τιμάται η μνήμη των Αγίων Κυπριανού επισκόπου Καρθαγένης και Ιουστίνης της παρθένου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη των Αγίων Κυπριανού επισκόπου Καρθαγένης και Ιουστίνης της παρθένου.

 

Χορηγούμενο

Οι εορτάζοντες με βάση το εορτολόγιο είναι:

  • Κυπριανός, Κυπριανή
  • Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη.

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος και ευγενής φιλόσοφος από την Καρχηδόνα. Ο οποίος έζησε κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.). Αρχικά ασχολήθηκε με τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια. Ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας, ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο, την Ιούστα. Η οποία δεν ανταποκρινόταν στα αισθήματά του. Έτσι, εκείνος ζήτησε τη βοήθεια του Κυπριανού για να τη μαγέψει, αλλά όλες οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς η πίστη της Ιούστας ήταν ισχυρή.

Ωστόσο αναγνωρίζοντας την αδυναμία της μαγικής τέχνης του, ο Κυπριανός αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μαγεία και να ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Έκαψε τα μαγικά του βιβλία μπροστά στον Επίσκοπο Άνθιμο και βαπτίστηκε. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τελικά έγινε Επίσκοπος Καρχηδόνας. Την Ιούστα, που επίσης βαπτίστηκε, τη χειροτόνησε διάκονη. Επίσης, της έδωσε το όνομα Ιουστίνα.

Επιπλέον ο ζήλος του για την πίστη προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα Δεκίου. Ο οποίος τους εξόρισε και ολοκληρώθηκε στη Νικομήδεια. Οι Χριστιανοί μετέφεραν τα λείψανά τους στη Ρώμη. Εκεί, τάφηκαν σε περισσότερο σημείο της πόλης.

Χορηγούμενο

Ακόμη, σημειώνεται ότι ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων», αμφισβητεί τις ιστορίες περί μαγείας. Θεωρώντας τις ως ανακρίβειες που σχετίζονται με τον Άγιο Κυπριανό.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button