Ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε, πολλοί από εμάς καταναλώνουμε προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά περιέχουν. Για παράδειγμα, μπορεί να απολαμβάνετε ένα λιπαρό κεμπάπ σε μια βραδινή έξοδο. Αλλά όταν σκέφτεστε τα συστατικά του, νιώθετε αηδία.
Παρόμοια αίσθηση προκαλεί και η τσίχλα, όταν ανακαλύψουμε από τι είναι φτιαγμένη. Παλιότερα, η τσίχλα προερχόταν από το φυσικό χυμό του δέντρου Sapodilla. Αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα με το BBC Science Focus, οι περισσότερες σύγχρονες τσίχλες κατασκευάζονται από πολυισοβουτυλένιο. Το οποίο είναι βασικό συστατικό του καουτσούκ βουτυλίου, υλικό που χρησιμοποιείται στους εσωτερικούς σωλήνες. Αν και δεν το εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες, η ιδέα να μασάμε κάτι που συνδέεται με βιομηχανικά υλικά φαίνεται παράξενη.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πολυισοβουτυλένιο αναμειγνύεται με πλαστικοποιητές και άλλα υλικά, ασφαλή για κατανάλωση. Ώστε η τσίχλα να είναι μασώμενη. Το μυστικό της επιτυχίας της βρίσκεται στο γεγονός ότι τα υλικά μαλακώνουν στην κατάλληλη θερμοκρασία του στόματος, καθιστώντας τη μάσηση ευχάριστη.
Για όσους προτιμούν τα φυσικά προϊόντα, υπάρχουν και τσίχλες από φυσικά συστατικά όπως το chicle, ο χυμός δέντρου που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει τη ζεΐνη καλαμποκιού ως εναλλακτική λύση για το μασώμενο τμήμα της τσίχλας.
Παρόλο που μπορεί να σας ανησυχήσουν αυτές οι πληροφορίες, μην πανικοβληθείτε, καθώς όλες οι τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν εγκριθεί ως ασφαλείς. Και αν σας απασχολεί η παλιά φήμη ότι η τσίχλα παραμένει στο στομάχι σας, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Το σώμα σας αποβάλλει τελικά την τσίχλα μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας πέψης, χωρίς πρόβλημα.
Χορηγούμενο