ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου

Τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τιμά σήμερα, 3 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας

Χορηγούμενο

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι: Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ, Ντενίς.

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Ο Άγιος Διονύσιος προερχόταν από την Αθήνα και έζησε κατά την αυτοκρατορία του Δομετιανού. Διακρινόμενος για την πνευματική του καλλιέργεια και τη φιλοσοφική του κατάρτιση.

Χορηγούμενο

Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες, προερχόμενοι από πλούσια οικογένεια, γεγονός που του εξασφάλισε μια εξαιρετική μόρφωση. Αρχικά ανήκε στους ειδωλολάτρες και ήταν μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου του άγγιξε την ψυχή. Με αποτέλεσμα να βαπτιστεί και αργότερα να διαδεχθεί τον ευσεβή Ιερόθεο στη θέση του επισκόπου Αθηνών. Ο Θεός τον επιβράβευσε με το χάρισμα να πραγματοποιεί θαύματα λόγω της χριστιανικής του δράσης.

Η σπουδαία του μόρφωση, η ρητορική του ικανότητα και η ενάρετη ζωή του τον κατέστησαν έναν από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς αθηναίους. Ενώ αναδείχθηκε σε κορυφαίο δικαστή και πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Μετά την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών και είναι πολιούχος Άγιος της πόλης, καθώς και προστάτης των Ελλήνων δικαστικών.

Η εορτή του, στις 3 Οκτωβρίου, είναι ημέρα αργίας για τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων και τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Για τη ζωή του έχουν διαμορφωθεί πολλές παραδόσεις. ΄Οπως το γεγονός ότι κατά την ημέρα της Σταύρωσης του Χριστού βρισκόταν στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, όπου αναφώνησε ότι «η φύσις αλλοιούται ή θεός πάσχει». Επίσης, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, ο Διονύσιος φέρεται να παρέδωσε την αποκεφαλισμένη κεφαλή του στην ευσεβή γυναίκα Κατούλα. Αν και λιγότερο γνωστές, κάποιες παραδόσεις τον αναφέρουν και ως ιδρυτή της Εκκλησίας των Παρισίων.

Χορηγούμενο

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button