ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θάνατος: Τα συμπτώματα που ξεκινούν μια εβδομάδα πριν πεθάνεις

Οι μέρες και οι ώρες πριν από το τέλος - Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και πως νιώθουμε;

Χορηγούμενο

Πλησιάζει ο θάνατος: Τα συμπτώματα που ξεκινούν μια εβδομάδα πριν πεθάνεις… Οι μέρες και οι ώρες πριν από το τέλος – Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και πως νιώθουμε;

Θάνατος: Τα συμπτώματα που ξεκινούν μια εβδομάδα πριν πεθάνεις… Καθώς πλησιάζει το τέλος της ζωής, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να αντιλαμβάνονται με ένστικτο ότι ο θάνατος είναι κοντά, ακόμη και αν δεν έχουν γίνει ανοιχτές συζητήσεις για αυτό. Ορισμένα φυσικά σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν την προσέγγιση του θανάτου, όπως αλλαγές στην αναπνοή, απώλεια όρεξης και δροσερό δέρμα. Οι άνθρωποι που έχουν ζήσει κοντά στον θάνατο συχνά αναφέρουν αισθήματα ηρεμίας και αποδοχής, ενώ συχνά περιγράφουν και εμπειρίες αναδρομής στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το verywellhealth.com, υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίσει κανείς τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι κάποιος βρίσκεται κοντά στον θάνατο, και είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό χωρίς φόβο ή ταμπού.

Χορηγούμενο

Εσωτερική επίγνωση του θανάτου

Ο θάνατος είναι μια φυσική διαδικασία. Όπως μια γυναίκα μπορεί να καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η γέννα… Έτσι και ο άνθρωπος που πλησιάζει τον θάνατο μπορεί να καταλαβαίνει το τέλος του. Ακόμη κι αν δεν μιλά γι’ αυτό, πιθανότατα το συνειδητοποιεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θάνατος μπορεί να είναι ένα θέμα που αποφεύγεται στην οικογένεια ή την κουλτούρα του ατόμου, κάτι που δυσκολεύει τη συζήτηση. Ωστόσο, είναι κοινό για τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν το αναπόφευκτο, ακόμη κι αν δεν το εκφράζουν ανοιχτά.

Σωματικά και ψυχικά σημάδια

Καθώς πλησιάζει το τέλος, το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να αλλάζουν. Ορισμένα από τα συνηθέστερα σημάδια είναι:

Αυξημένη κόπωση και ανάγκη για ύπνο
Άρνηση για φαγητό και πόση
Διαταραχές στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα
Σύγχυση και πνευματική αστάθεια
Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και αναπνοή
Ψυχρά άκρα
Αυξημένος πόνος και δυσφορία
Στο τελευταίο στάδιο της ζωής, πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν βαρύτητα στα μάτια ή θορυβώδη αναπνοή, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κούρνισμα θανάτου».

Χορηγούμενο

Λίγες μέρες πριν

Κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής, μπορεί να εμφανιστούν έντονες αλλαγές στην αντίληψη, όπως αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να κοιμάται περισσότερο και να αισθάνεται ανησυχία ή σύγχυση όταν ξυπνά. Κάποιες φορές, λίγο πριν το τέλος, μπορεί να υπάρξει ένα ξαφνικό κύμα ενέργειας… Με το άτομο να φαίνεται ζωηρό για λίγο, πριν επέλθει η τελική φάση της εξάντλησης και αδιαφορίας.

Ανατριχιαστικό: Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Συνείδηση λίγο πριν το τέλος

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόση επίγνωση έχει κάποιος όταν πεθαίνει, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παραμείνει κάποιος βαθμός συνείδησης ακόμη και όταν δεν ανταποκρίνεται πια. Μια μελέτη του 2014 σε ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή έδειξε ότι το 39% αυτών που επανήλθαν στη ζωή ανέφεραν κάποια μορφή επίγνωσης κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αν και δεν θυμούνταν ακριβώς τι συνέβη.

Σοκ: Πότε πεθαίνει ο περισσότερος κόσμος; Οι μοιραίες μέρες μέσα στον χρόνο

Χορηγούμενο

Λόγω αυτής της πιθανότητας, οι ειδικοί προτείνουν να μιλάμε στους ανθρώπους που είναι κοντά στον θάνατο σαν να μπορούν να μας ακούσουν, ακόμη κι αν δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button