ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονες συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στον Λίβανο

Χορηγούμενο

Σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ενεπλάκησαν μαχητές της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σιιτικού ένοπλου κινήματος του Λιβάνου κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας. Παράλληλα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε νότια προάστια της Βηρυτού μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ειδικότερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στο Ισραήλ. Εντείνοντας τις ανησυχίες για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Με την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ να πλησιάζει.

Χορηγούμενο

Ωστόσο «οι ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν να προχωρήσουν προς την περιοχή Αντάισα», δήλωσε η Χεζμπολάχ. Υποστηρίζοντας πως ανάγκασε τις ισραηλινές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή της Γιαρούν. Καθώς και σε άλλες δύο τοποθεσίες πέρα από τα σύνορα.

Παράλληλα, μια σειρά εκρήξεων ακούστηκε σε προάστιο της Βηρυτού. Όπως μετέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Προηγήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν κτίρια στα νότια της πόλης, με τον ισραηλινό στρατό να διατάζει την εκκένωση των αμάχων από ορισμένες περιοχές.

Επίσης από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ, που έχουν εντατικοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στον Λίβανο. Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Χορηγούμενο

Ο Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας σε τζαμί στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, τόνισε πως η «αντίσταση» δεν θα σταματήσει, παρά τις απώλειες. Θεώρησε ότι η επίθεση με 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ ήταν μια ελάχιστη απάντηση για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και του Ισμαήλ Χανίγια. Κατηγορώντας τις ισραηλινές υπηρεσίες για την οργάνωση αυτών των χτυπημάτων.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις δύο πλευρές να απειλούν με αντίποινα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button