ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Τιμάται η μνήμη της Αγίας Χαριτίνης

Χορηγούμενο

Σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη της Αγίας Χαριτίνης, μάρτυρος, της Οσίας Μεθοδίας της Κιμώλου και του Αγίου Ερμογένη. Οι εορτάζοντες σήμερα είναι οι εξής:

 

Χορηγούμενο

Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά
Μεθοδία
Ερμογένης

Η Αγία Χαριτίνη

Η Αγία Χαριτίνη υπηρέτησε ως δούλη του συγκλητικού Κλαυδιανού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Το 304 μ.Χ., κάποιοι την κατήγγειλαν ως Χριστιανή στον Δομετιανό, ο οποίος την κάλεσε για ανάκριση, παρόντος του κυρίου της. Όταν η Αγία ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό με θάρρος, υποβλήθηκε σε απερίγραπτα βασανιστήρια.

Της ξύρισαν το κεφάλι, αλλά ως δια μαγείας, αμέσως το κεφάλι της γέμισε ξανά με μαλλιά. Στη συνέχεια, της έβαλαν το κεφάλι σε αναμμένα κάρβουνα και το περιέλουσαν με ξύδι. Μετά, της έκαψαν τα πλευρά με αναμμένες λαμπάδες και της έδεσαν μια πέτρα στο λαιμό πριν την ρίξουν στη θάλασσα. Ωστόσο, ο Θεός την προστάτευσε και την έσωσε.

Χορηγούμενο

Τελικά, διατάχθηκε να σταλεί σε πορνείο. Η Χαριτίνη, όμως, προσευχήθηκε και η αγνή ψυχή της παρέδωσε τον εαυτό της στο ζωοδότη Θεό.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button