ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

Τιμάται τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου, Βάκχου και του Ιερομάρτυρος Πολυχρονίου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου. Καθώς και του Ιερομάρτυρος Πολυχρονίου. Αυτή είναι η ημέρα που γιορτάζουν τα ονόματα:

Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα
Βάκχος, Βάκχη, Βακχία
Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα
Σημειώνεται ότι κάποια από αυτά τα ονόματα έχουν και άλλες ημερομηνίες εορτασμού κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Χορηγούμενο

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος ήταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην υπηρεσία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ήταν γνωστοί τόσο για την ανδρεία τους στη μάχη όσο και για την ηθική τους ακεραιότητα. Ο αυτοκράτορας, αναγνωρίζοντας την αξία τους, τους είχε απονείμει υψηλά αξιώματα. Όπως αυτά του πριμικηρίου και του σεκουνδουκηρίου.

Όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δύο στρατιώτες ήταν χριστιανοί. Ο Μαξιμιανός αρχικά αρνήθηκε να το πιστέψει. Για να τους δοκιμάσει, οργάνωσε θρησκευτικές τελετές σε ειδωλολατρικό ναό και τους κάλεσε να συμμετάσχουν. Οι Σέργιος και Βάκχος αρνήθηκαν, δηλώνοντας δημόσια την πίστη τους στον Χριστό. Ο αυτοκράτορας, οργισμένος από την άρνησή τους, τους αφαίρεσε τα αξιώματά τους και τους παρέδωσε στον σκληρό διοικητή Αντίοχο.

Ο Βάκχος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά βρήκε τον θάνατο από αδιάκοπα μαστιγώματα. Ο Σέργιος, παρά την πρόταση του Αντιόχου να αρνηθεί τον Χριστό για να σωθεί, αρνήθηκε με θάρρος, επικαλούμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Ἐμοὶ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεὶν κέρδος» (Προς Φιλιππησίους, α’ 21). Η γενναία του απάντηση οδήγησε στον άμεσο αποκεφαλισμό του.

Χορηγούμενο

Το 547 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε έναν μεγαλοπρεπή ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, γνωστό ως «Μικρή Αγία Σοφία», όπου τοποθέτησε τα Ιερά Λείψανά τους.

Λείψανα και Αναμνήσεις
Στη Δυτική Ευρώπη, διάφορες πόλεις διεκδικούν την κατοχή των λειψάνων των Αγίων. Στη Βενετία, για παράδειγμα, φυλάσσονται λείψανα που αποδίδονται στους Αγίους Σεργίου και Βάκχου στον Ναό του Αγίου Πέτρου στο Καστέλλο, ενώ στην Παβία, στη Μονή των Βενεδικτίνων του Αγίου Φίλικος, φυλάσσονται άλλα λείψανα που παραδόθηκαν από τον αυτοκράτορα Όθωνα Β’ και θεωρούνται γνήσια.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button