EΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Οκτωβρίου

Η Εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη της Οσίας Πελαγίας από την Αντιόχεια

Χορηγούμενο

Σήμερα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το εορτολόγιο του 2024 τιμά τη μνήμη της Οσίας Πελαγίας από την Αντιόχεια. Σύμφωνα με τις καταγραφές, γιορτάζουν σήμερα οι εξής: Πελαγία, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελαγιώ, Πελαγής και Πελάγιος. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες κατά τις οποίες εορτάζουν άτομα με το ίδιο όνομα.

Οσία Πελαγία

H Οσία Πελαγία ήταν μια γυναίκα που ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην κατηγορία των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη και η ζωή της ήταν γεμάτη από τις αμαρτωλές ηδονές. Ωστόσο η ακολασία είχε διαβρώσει τη συνείδησή της. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί καμία έννοια μετανοίας στην ψυχή της. Έτσι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν καταδικασμένη να βιώσει την κόλαση λόγω της επίγειας ζωής της. Ωστόσο, ο Κύριος μας επιβεβαίωσε ότι «οι τελώνες και οι πόρνοι θα προηγούνται σας στη βασιλεία του Θεού». Αυτό σημαίνει ότι οι τελώνες και οι πόρνες, που αρχικά αντέτειναν το Νόμο του Θεού. Αλλά στη συνέχεια μετάνιωσαν ειλικρινά, θα φτάσουν στη βασιλεία του Θεού. Σε αντίθεση με εκείνους που μόνο με λόγια υπακούουν αλλά στην πράξη είναι ανυπάκουοι.

Χορηγούμενο

Επίσης η Πελαγία, κατά τύχη, άκουσε ένα συγκλονιστικό κήρυγμα περί αγνότητας από τον επίσκοπο Νόννο σε μια συνάθροιση χριστιανών. Τα λόγια του άγγιξαν και συγκίνησαν την ψυχή της. Με τη βοήθεια του Θεού, εγκατέλειψε την αμαρτωλή ζωή της, πούλησε τα κοσμήματά της και διένειμε τα χρήματα στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε, μετέβη στην Ιερουσαλήμ. Εκεί, υπηρέτησε τον Θεό με σκληρές ασκήσεις για το υπόλοιπο της ζωής της.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button