Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα! Η «σεισμική άπνοια» που τρομάζει τους επιστήμονες
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα… Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε έκκληση για επαγρύπνηση, καθώς ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα.
Στον αντίποδα, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή της Κορίνθου, διατήρησε καθησυχαστική στάση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι υπάρχει μια ήπια σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στο Ηραίο Περαχώρας, με το μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 3,3 Ρίχτερ και να σημειωθεί στις 22:20. Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν κάτι ανησυχητικό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
«Η χρονιά δεν είχε ισχυρούς σεισμούς σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση τον σεισμό στην Ηλεία στις 29 Μαρτίου κλίμακας 5,7 Ρίχτερ. Θεωρώ πως η ύφεση θα τελειώσει. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, επομένως είμαστε κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα», απάντησε ο Αθανάσιος Γκανάς για το αν ο σεισμός στην Κόρινθο μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε σε ύφεση όλο το 2024.
Ο κ. Γκανάς παράλληλα σχολίασε πως «είμαστε από τις καλύτερα εξοπλισμένες χώρες στην Ευρώπη», ενώ τόνισε πως σαν χώρα «έχουμε δοκιμαστεί από σειρά σεισμών με αποκορύφωμα τον σεισμό στη Σάμο το 2020, κλίμακας 6,7 Ρίχτερ. Πιστεύω πως θα ανταπεξέλθουμε».
Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τους σεισμούς. Επί του θέματος ο κ. Γκανάς τοποθετήθηκε, σχολιάζοντας πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που συνδέουν τις έντονες βροχοπτώσεις με τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο πρόκειται μόνο για ενδείξεις. Είναι πολύ νωρίς για να αποδειχθεί πως υπάρχει κάποια συσχέτιση».
Η Ελλάδα στη δίνη των σεισμών
Οι σεισμοί είναι φαινόμενα που συχνά εκδηλώνονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, και είναι αδύνατο να προβλεφθούν ή να αποτραπούν. Παρά το γεγονός ότι η διάρκεια τους είναι συνήθως σύντομη, οι συνέπειές τους δεν μπορούν να είναι καταστροφικές, με σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές και τα κτίρια, και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, κατέχοντας την πρώτη θέση σε σεισμική δραστηριότητα στην… Ευρώπη και μια από τις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυξημένη σεισμικότητα στη χώρα μας οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωλογική της. Βρίσκεται σε σημείο όπου συναντώνται και συγκρούονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες της Αφρικής και της Ευρώπης-Ασίας, γεγονός που δημιουργεί έντονες γεωτεκτονικές διεργασίες και προκαλεί τη συχνή εμφάνιση σεισμών.
Αυτός ο γεωλογικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για την εντατική σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα μας… Καθιστώντας την μια από τις πιο σεισμογενείς στον πλανήτη. Η αλληλεπίδραση των λιθοσφαιρικών πλακών δημιουργεί τεράστιες εντάσεις και δυνάμεις στο υπέδαφος, οι οποίες, όταν απελευθερώνονται, προκαλούν τους σεισμούς.
Σείεται το Άγιο Όρος: 363 σεισμοί μέσα σε λίγες μόνο μέρες
Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας και μέτρα αντιμετώπισης… Η φύση των σεισμών παραμένει ασταθής και δύσκολη στην πρόβλεψη.
Χορηγούμενο