ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση στο Ιράν – Φόβοι για τα πυρηνικά

Τι θα χτυπήσει ο Νετανιάχου; Έκτακτη ενημέρωση στον Μπάιντεν

Χορηγούμενο

Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση στο Ιράν – Φόβοι για τα πυρηνικά! Τι θα χτυπήσει ο Νετανιάχου; Έκτακτη ενημέρωση στον Μπάιντεν

Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση στο Ιράν – Φόβοι για τα πυρηνικά… Το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας, που φοβάται ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει νέο κύκλο βίας και αποσταθεροποίησης. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως, ή ίσως από άλλη οπτική γωνία, ο Λευκός Οίκος κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του σε αυτήν την εξέλιξη.

Το σχέδιο αντίδρασης στο Ιράν έχει ήδη σχεδιαστεί και είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε ευρεία σύγκρουση με πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια σταθερότητα.

Χορηγούμενο

Χθες, στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού, πραγματοποιήθηκαν μακρές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπουργών, στρατιωτικών ηγετών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπου συζητήθηκε το πλάνο δράσης κατά του Ιράν.

Όπως ανέφερε το Times of Israel, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα να στοχεύσουν συγκεκριμένες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αντί για διυλιστήρια πετρελαίου. Ωστόσο, πηγές τονίζουν ότι αυτή η απόφαση ενδέχεται να τροποποιηθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, διατηρώντας την κατάσταση σε αβεβαιότητα.

Ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να συζητήσουν την κατάσταση. Στη συνομιλία αυτή συμμετείχαν επίσης ανώτεροι σύμβουλοί του, όπως ο διπλωματικός σύμβουλος Οφίρ Φαλκ και ο στρατιωτικός γραμματέας Ρόμαν Γκόφμαν.

Χορηγούμενο

Το Ισραήλ έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν: Το διάγγελμα Νετανιάχου

Μεγάλη ανησυχία για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με πηγές, το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ως απάντηση στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.

«Σε περίπτωση [ισραηλινού] χτυπήματος στις [ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις], θα ήταν, πρώτα και κύρια, μια καταστροφή για το Ισραήλ και τους συμμάχους του… Θα πω, γενικά, ότι θα είναι ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή… Και όταν η Αμερική κάνει πίσω από όλα αυτά, θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που θα απειλήσει την καταστροφή του ίδιου του Ισραήλ», δήλωσε στο Sputnik ο Evgeny Mikhailov, βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής και πολιτικός αναλυτής.

Η επίδραση μιας έκρηξης στα πυρηνικά υλικά που φυλάσσονται στις ιρανικές εγκαταστάσεις, τα οποία πιθανότατα περιέχουν χαμηλού βαθμού εμπλουτισμένο ουράνιο, θα δημιουργούσε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με συνέπειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν περιοχές πέρα από τα σύνορα του Ιράν. Ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην περιοχή, ενώ παράλληλα μπορεί να επιταχύνει τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία και να κατασκευάσει πυρηνική συσκευή. «Η Τεχεράνη μπορεί να δει την πραγματική οπλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος ως τη μόνη επιλογή που έχει απομείνει και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ιρανικού καθεστώτος», αναφέρει το Bulletin of the Atomic Scientists.

Χορηγούμενο

Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει επισήμως την κυβέρνηση ότι δεχόταν την εκεχειρία με το Ισραήλ, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Νασράλα, υποστηρίζει ο Λίβανος

«Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει τις αρχές του Λιβάνου ότι δεχόταν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, την ημέρα που ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα», ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ισχυρή σιιτική οργάνωση έθετε ως όρο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή Χαμάς. Η Χεζμπολάχ είχε ανοίξει το μέτωπο στο νότιο Λίβανο εναντίον του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, με σκοπό να υποστηρίξει τη Χαμάς.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου η Χεζμπολάχ ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι δεχόταν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός», είπε αυτή η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Απίστευτο φιάσκο: Ζωντανός ο ηγέτης της Χαμάς;

Χορηγούμενο

Την ημέρα εκείνη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, βρισκόταν στον ΟΗΕ, όπου γινόταν συζήτηση για μια διεθνή πρόταση εκεχειρίας διάρκειας 21 ημερών, η οποία είχε προταθεί από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ο Μικάτι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη στάση που σκόπευε να τηρήσει η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι διεθνείς διαπραγματευτές περίμεναν την έγκριση από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ θα συνέχιζε τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αμέσως μετά την ομιλία του, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή σε κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το οποίο θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα, η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «δεν έχει πλέον επαφές με τη Χεζμπολάχ», όπως δήλωσε η ίδια πηγή.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, ανέφερε ότι η οργάνωση υποστηρίζει τις πολιτικές προσπάθειες του προέδρου Ναμπίχ Μπέρι για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ο Ναμπίχ Μπέρι είναι ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Αμάλ, το οποίο αποτελεί σύμμαχο της Χεζμπολάχ. Στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι της Χεζμπολάχ, το al-Manar, ο Κάσεμ δεν συνέδεσε την εκεχειρία με τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button