ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

Εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

Χορηγούμενο

Σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2020, εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας, των αδελφών, καθώς και των Οσίων Θεοφίλου του Ομολογητού. Καθώς, Λιγγίνου του Στυλίτη. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, οι εορτάζοντες σήμερα περιλαμβάνουν:

Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης
Ευλαμπία, Ευλαμπή, Λαμπή, Λαμπία, Λάμπω

Χορηγούμενο

Οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία, που μαρτύρησαν το 310 μ.Χ., θεωρούνται χριστιανοί μάρτυρες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αδέλφια από τη Νικομήδεια. Επίσης έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευλάμπιος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές. Ενώ προσπαθούσε να προμηθεύσει τρόφιμα σε χριστιανούς που κρύβονταν σε σπηλιές κοντά στη Νικομήδεια. Όταν ρωτήθηκε από τον βασιλιά αν πιστεύει στον Χριστό, δήλωσε ανοιχτά την πίστη του. Με αποτέλεσμα να τον κλείσουν σε ειδωλολατρικό ναό για να υποχρεωθεί να θυσιάσει. Ωστόσο, με προσευχή του κατόρθωσε να καταστρέψει ένα είδωλο του θεού Άρη.

Καθώς οι αρχές τον μαστίγωναν, η αδελφή του Ευλαμπία τον αγκάλιασε και ζήτησε από τον Θεό να της δώσει την ευκαιρία να μαρτυρήσει μαζί του. Και οι δύο τοποθετήθηκαν σε καζάνι με βραστό νερό, αλλά, δια θαύματος, παρέμειναν σώοι και αβλαβείς. Αυτή η ενέργεια οδήγησε 200 ειδωλολάτρες στρατιώτες να πιστέψουν στον Χριστό και να αποκεφαλιστούν μαζί με τους Ευλάμπιο και Ευλαμπία υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.

Χορηγούμενο

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button