ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και στέγασης: Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

Αναγνωρίζεται δια βίου η τριτεκνική ιδιότητα για σχεδόν 200.000 οικογένειες

Χορηγούμενο

Σκοπός των κυβερνητικών δράσεων είναι η ενίσχυση των οικογενειών μέσω συγκεκριμένων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στα 250 ευρώ από 216 ευρώ. Ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα ανέρχεται πλέον σε 75 ευρώ. Αντί για 50 ευρώ. Επίσης, θα προσαρμοστούν αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του.

Όσον αφορά στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί από 70 ευρώ σε 125 ευρώ ή 75 ευρώ. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, με την εισαγωγή κριτηρίου κινητής περιουσίας. Στο επίδομα παιδιού, η πρώτη κλίμακα θα φτάσει τα 75 ευρώ. Ενώ για το τρίτο και τα επόμενα παιδιά, το ποσό θα είναι 150 ευρώ. Εισάγονται, όμως, περιουσιακά κριτήρια που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι 2η και 3η εισοδηματικές κλίμακες θα ενοποιηθούν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι της τρίτης κλίμακας να δουν την αύξηση του επιδόματος τους από 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ, και για το τρίτο και τα επόμενα σε 90 ευρώ.

Χορηγούμενο

Για παράδειγμα, οι οικογένειες που λάμβαναν 28 ευρώ για ένα παιδί στην τρίτη κλίμακα θα παίρνουν 45 ευρώ. Ενώ όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ, τώρα θα λαμβάνουν 90 ευρώ. Οι οικογένειες με τρία παιδιά θα δουν την ενίσχυσή τους από 112 ευρώ σε 180 ευρώ. Ενώ εκείνες με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνουν 270 ευρώ αντί 168 ευρώ.

Επιπλέον, αναγνωρίζεται δια βίου η τριτεκνική ιδιότητα για σχεδόν 200.000 οικογένειες, με πιστοποίηση μέσω πλατφόρμας που θα διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Θα αυξηθεί επίσης η ποσόστωση προσλήψεων στο δημόσιο για τρίτεκνους από 12% σε 16%. Οι ίδιοι δικαιούνται επίσης συμμετοχής σε στεγαστικά προγράμματα και vouchers για παιδικούς σταθμούς με κοινό «μπόνους» 40 μορίων για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή προπληρωμένης κάρτας, στην οποία θα πιστώνεται μέρος των επιδομάτων των δικαιούχων. Για παράδειγμα, κάποιος που δικαιούται επίδομα ΟΠΕΚΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ μέσω της κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ σε μετρητά. Οι δικαιούχοι θα συμμετέχουν επίσης σε κληρώσεις και προγράμματα επιβράβευσης από τράπεζες και αρμόδιους φορείς.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button