ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή  11 Οκτωβρίου

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Φιλίππου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Παρασκευή  11 Οκτωβρίου, το εορτολόγιο του 2024 αφιερώνεται στη μνήμη του Αγίου Φιλίππου. Ενός από τους επτά διακόνους, καθώς και των Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης. Ο Φίλιππος, γνωστός και ως Πρωτοδιάκονος, ήταν από τους πρώτους μαθητές του Χριστού. Επίσης, αναφέρεται πολλές φορές στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ως μέλος των επτά διακόνων, επιλέχθηκε για να βοηθήσει στη φροντίδα των φτωχών της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ. Ο Φίλιππος διακρίθηκε για τη διδασκαλία του και φέρεται να πραγματοποίησε θαύματα στη Σαμάρεια. Εκεί, συνάντησε έναν ευνούχο και τον βάπτισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα. Αυτή η στιγμή συμβολίζει την αρχή της Εκκλησίας της Αιθιοπίας. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στην Καισάρεια με τις τέσσερις κόρες του, όπου επισκέφτηκε ο Απόστολος Παύλος.

Χορηγούμενο

Επίσης σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Φίλιππος είχε ελληνικό όνομα και αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων ως μέλος των «Επτά Διακόνων» που επιλέχθηκαν για να επιλύσουν προβλήματα στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ, ειδικά μετά τις διαμαρτυρίες Ελλήνων κατά Εβραίων. Ωστόσο μετά το μαρτύριο του Στεφάνου, ο Φίλιππος ταξίδεψε στη Σαμάρεια, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και διδάσκοντας την πίστη και την αλήθεια που οδηγεί στην ευσέβεια, σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην επιστολή του προς τον Τίτο.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button