ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου, του Οσίου Γερασίμου του ασκητή από την Κεφαλονιά, της Αγίας Ενόης. Kαθώς και της Οσίας Ματρώνη. Σύμφωνα με το σημερινό εορτολόγιο, γιορτάζουν τα εξής ονόματα:

Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Αρτεμία, Αρτεμισία
Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα
Διάνα, Ντιάνα
Ενόη
Ματρώνα, Ματρόνα
Κερασιά, Κερασία

Χορηγούμενο

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμιος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αφοσιωμένος χριστιανός. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος, αναγνωρίζοντας τις αρετές και τα ταλέντα του, τον ανύψωσε σε υψηλότερες θέσεις. Aπονέμοντες του τον τίτλο του πατρικίου και διορίζοντάς τον ως Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξάνδρειας.

Το έτος 357 μ.Χ., κατόπιν εντολής του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο Άγιος Αρτέμιος βρέθηκε στην Πάτρα για να παραλάβει τα ιερά λείψανα του Αγίου Ανδρέα. Καθώς, και να τα μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη, για τοποθέτηση στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ωστόσο κατά την παραμονή του στην Πάτρα, υπό την εποπτεία του, κατασκευάστηκε υδραγωγείο και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου. Εκεί, αφιέρωσε χρόνο και πόρους για τη στήριξη των αδύναμων και ηλικιωμένων ανθρώπων, ενισχύοντας το κοινό αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Χορηγούμενο

Επίσης το 363 μ.Χ., όταν ο Άγιος Αρτέμιος πληροφορήθηκε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης καταδίωκε και βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, αντέδρασε με θάρρος και πίστη. Επικαλέστηκε τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ: «Κύριε, πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με», εκφράζοντας την επιθυμία του να σταθεί δυνατός με πίστη και αποφασιστικότητα, ώστε να υπερασπιστεί το δίκαιο και το καλό.

Ακόμη, η μνήμη του Αγίου Αρτεμίου τιμάται για το θάρρος και την πίστη του, καθώς και για τη δράση του προς τον όφελο των αδυνάτων, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο σεβαστούς αγίους της Ορθοδοξίας.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button