ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ιστορία πίσω από τη φράση, “Πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη”

Προέρχεται από το σχήμα του νησιού, το οποίο θυμίζει κουλούρι

Χορηγούμενο

Μία έκφραση που ακούμε συχνά, ειδικά όταν κάτι μας τρομάζει, είναι η φράση “ψυχή μου”. Τι άραγε μπορεί να σημαίνει και πώς έχει προκύψει; Στην εποχή των Περσικών Πολέμων, μια περιοχή της Σαλαμίνας, κοντά στα σημερινά Αμπελάκια, ονομαζόταν Κόλουρης. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και τις φυσικές παραλλαγές των ονομάτων, ο Κόλουρης μετατράπηκε σε Κούλουρη.

Όταν εισήλθαν ενδείξεις επικείμενης βαρβαρικής προβολής στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές, οι κάτοικοι προχωρούσαν σε κάτι παρόμοιο με τη σύγχρονη «εκκένωση». Οι γυναίκες και τα παιδιά αναζητούσαν καταφύγιο στη Σαλαμίνα. Δηλαδή, όλοι οι πολίτες εκτός από τους πολεμιστές, κατέφευγαν στην Κούλουρη με την εμφάνιση σοβαρού κινδύνου.

Χορηγούμενο

Η ονομασία «Κούλουρη» έχει κι άλλες παραλλαγές. Λέγεται ότι αναφέρεται σε ολόκληρο το νησί της Σαλαμίνας. Επίσης προέρχεται από το σχήμα του νησιού, το οποίο θυμίζει κουλούρι. Συνήθως, η φράση «ψυχή μου» χρησιμοποιείται από γονείς προς τα παιδιά τους ή από άλλους σε αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, τα παιδιά και τα αγαπημένα πρόσωπα έβρισκαν καταφύγιο στην Κούλουρη σε περιόδους κινδύνου. Γι’ αυτό και η λέξη «ψυχή» στην έκφραση έχει διπλή σημασία: αναφέρεται τόσο στο αγαπημένο πρόσωπο όσο και στην ίδια την πνοή της ζωής, η οποία κινδυνεύει σε περιπτώσεις. μεγάλου κινδύνου.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button