ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απίστευτη επιρροή της μυρωδιάς των νεκρών σε ανθρώπους

Χορηγούμενο

Η απίστευτη επιρροή της μυρωδιάς των νεκρών σε ανθρώπους και πως μας κάνει να φερόμαστε

Η απίστευτη επιρροή της μυρωδιάς των νεκρών σε ανθρώπους… Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά που αποδίδεται στη διαδικασία του θανάτου μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με εντυπωσιακό τρόπο, ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την επίδραση. Η επιστημονική ανάλυση επικεντρώθηκε στην πουτρεσκίνη, μια χημική ουσία που παράγεται κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων, η οποία αφήνει μια έντονη και αναγνωρίσιμη οσμή.

Σε μια μελέτη του 2015, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology , ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσο η πουτρεσκίνη λειτουργεί ως σήμα απειλής και αν προκαλεί αμυντικές αντιδράσεις στους ανθρώπους. Για να εξετάσετε αυτή την υπόθεση, διεξήγαγε μια σειρά από πειράματα με τη συμμετοχή εθελοντών που εκτέθηκαν σε διάφορες μυρωδιές – πουτρεσκίνη, αμμωνία και νερό – για να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους.

Χορηγούμενο

Ανατριχιαστικό: Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Τα πειράματα

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ένα από τα τρία αρώματα για μία ώρα πριν κληθούν να κάνουν μια απλή δοκιμασία υπολογιστή. Ειδικότερα, έπρεπε να κάνετε κλικ σε μια κόκκινη κουκίδα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν την επαγρύπνηση και τις αντιδράσεις τους. Στο δεύτερο πείραμα, διερευνήθηκε η τάση για φυγή, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν μια απόσταση 80 μέτρων, ενώ καταγραφόταν ο χρόνος που χρειάστηκαν.

Σε ένα τρίτο πείραμα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν ξανά στις μυρωδιές και κλήθηκαν να ολοκληρώσουν λέξεις που έλειπαν γράμματα, ώστε να μετρηθεί η συνειδητή και ασυνείδητη επαγρύπνηση και το άγχος που μπορεί να τους προκαλέσει η πουτρεσκίνη. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να περπατήσουν 60 μέτρα, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης υποδείκνυε και πάλι την επιθυμία τους για αποφυγή της απειλής.

Χορηγούμενο

Στο τελευταίο πείραμα, η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις πουτρεσκίνης και αμμωνίας ακολούθησε μια δοκιμασία όπου οι συμμετέχοντες διάβασαν ένα δοκίμιο για τις δυτικές αξίες και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, με τον ρυθμό ολοκλήρωσης να λειτουργεί ως μέτρο επιθυμίας άμεσης απομάκρυνσης από την «απειλή».

Θάνατος: Τα συμπτώματα που ξεκινούν μια εβδομάδα πριν πεθάνεις

Το συμπέρασμα της μελέτης

Η συνολική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πουτρεσκίνη ενισχύει την επαγρύπνηση και προκαλεί αμυντικές αντιδράσεις, όπως επιταχυνόμενο βάδισμα και αυξημένη επιθυμία αποφυγής.

“Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και η σύντομη έκθεση στην πουτρεσκίνη κινητοποιεί απαντήσεις διαχείρισης απειλών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών απειλών. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη χημική ένωση (πουτρεσκίνη) μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία ως σήμα απειλής” είπαν οι συγγραφείς.

Χορηγούμενο

Παρότι η φυσική απόκριση στα χημικά σήματα παραμένει ένα θέμα με ανοιχτές ερμηνείες, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι ενσωματώνουν τις μαθημένες πληροφορίες μέσα από πολιτισμικές πρακτικές. Ως εκ τούτου, η ένταση των αντιδράσεων στη χημική απειλή της πουτρεσκίνης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό, ειδικά σε κοινωνίες όπου η έκθεση σε αυτή την ουσία είναι πιο συχνή.

Επιπλέον, οι πολιτισμικές διαφορές στα ταφικά έθιμα, όπως οι τεχνικές ταρίχευσης ή η διάρκεια που μεσολαβεί πριν από την ταφή, δεν μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην παρουσία της πουτρεσκίνης. Το πώς οι οσφρητικές πληροφορίες επηρεάζουν την αντίληψη από άλλες αισθήσεις φαίνεται να είναι καθοριστικό για το αν θα ερμηνευτούν ως απειλές.

Η διερεύνηση της πιθανότητας η πουτρεσκίνη να λειτουργεί ως μια ανεπαίσθητη υπενθύμιση του θανάτου, και κατά πόσο επηρεάζει πολιτισμικές αντιλήψεις, αξιώσεις και έθιμα, θα μπορούσε να ανοίξει νέους και ενδιαφέροντες δρόμους για την επιστημονική έρευνα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button