ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ιστορικό σπίτι του ΟΧΙ και η 28η Οκτωβρίου

Η οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και η συγκλονιστική ιστορία του

Χορηγούμενο

Το ιστορικό σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά όπου είπε το ΟΧΙ με τα συγκλονιστικά μυστικά και η 28η Οκτωβρίου

Το ιστορικό σπίτι του ΟΧΙ και η 28η Οκτωβρίου… Το σπίτι όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας άνοιξε τις πόρτες του, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, για να υποδεχθεί το κοινό. Πρόκειται για την οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, εκεί όπου τις πρώτες ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε τον τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη, σηματοδοτώντας την έναρξη της ελληνικής αντίστασης κατά της φασιστικής Ιταλίας και το ξεκίνημα του Έπους της Πίνδου.

Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1941

Το κτίριο παραμένει άθικτο και διατηρεί την ατμόσφαιρα της εποχής. Εκεί, στις 3 παρά τέταρτο τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι έφτασε για να επιβεβαιώσει το τελεσίγραφο στον Μεταξά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό σαλόνι του σπιτιού, μακριά από την κεντρική είσοδο, με τον Γκράτσι να εισέλθει από μια πλαϊνή πόρτα και να κατευθύνεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο Μεταξάς, σε μια συνάντηση που έγινε στα γαλλικά, εξέφρασε την άρνησή του στα ιταλικά αιτήματα, καταλήγοντας στη φράση «Alors, c’est la guerre» («Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος»), που έμεινε στην ιστορία ως το «ΟΧΙ» της ελληνικής αντίστασης.

Χορηγούμενο
Η εγγονή του Μεταξά, Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, στο σπίτι όπου κάθε γωνιά φιλοξενεί ψηφίδες της Ελληνικής Ιστορίας
Στο σαλόνι του σπιτιού διασώζεται η πολυθρόνα που είχε καθίσει ο Γκράτσι
Το τηλέφωνο τοίχου με το οποίο ο Ιωάννης Μεταξάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Τύπου Θεολόγο Νικολούδη, ζητώντας του να ενημερώσει άμεσα τις εφημερίδες πως «έχουμε πόλεμο»

Η έπαυλη, που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως εξοχική κατοικία του εκδότη Πέτρου Δημητράκου, διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ο Ιωάννης Μεταξάς εγκαταστάθηκε σε αυτήν το 1938, έχοντας μετακομίσει από το κέντρο της Αθήνας, και μετέφερε εκεί τη μεγάλη προσωπική του βιβλιοθήκη. Στο εσωτερικό της οικίας, στο σαλόνι όπου έγινε η ιστορική συνάντηση, βρίσκονται ακόμη ο καναπές, η πολυθρόνα που κάθισαν οι δυο άνδρες, το μαύρο τηλέφωνο στον τοίχο, και το ρολόι που μνημονεύει τη δραματική εκείνη στιγμή.

28η Οκτωβρίου 1940: Η Ελλάδα του «ΟΧΙ» του τότε και η Ελλάδα του σήμερα

Μια λευκή μαρμάρινη πλάκα στην πρόσοψη της οικίας αναγράφει το ιστορικό γεγονός: «Εδώ ο Ιωάννης Μεταξάς την 28 Οκτωβρίου 1940 είπε το ιστορικόν ΟΧΙ», υπενθυμίζοντας στους πολίτες την καθοριστική που άλλαξε την πορεία της χώρας και ένωσε τους Έλληνες στον αγώνα για την ελευθερία.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button