Απλό τεστ αποκαλύπτει την πραγματική σας ηλικία και την βιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός σας
Απλό τεστ αποκαλύπτει την πραγματική σας ηλικία… Ερευνητές από τη Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι η ικανότητα ενός ατόμου να ισορροπήσει με το ένα πόδι μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία των οστών, των μυών και των νεύρων του.
Η αδυναμία σε αυτά τα σημεία μπορεί να καταστήσει κάποιον πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, καθώς επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ανταπεξέρχεται σε στρεσογόνους παράγοντες και να ανακάμπτει από πτώσεις και ασθένειες. Για παράδειγμα, οι μέσοι 50χρονοι μπορούν να διατηρούν την ισορροπία τους για περίπου εννέα δευτερόλεπτα, ενώ οι 80χρονοι μόνο για τρία δευτερόλεπτα.
Η διαδικασία της ισορροπίας με το ένα πόδι που απαιτείται από το σώμα να εκτελεί ταυτόχρονα πολλές πολύπλοκες λειτουργίες. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συνεργασία των λειτουργιών του αυτιού, των ματιών, καθώς και τη δραστηριοποίηση σημαντικών μυϊκών ομάδων στα πόδια και στον κορμό.
Το 2019, ο δρ. Michael Mosley, ειδικός στην υγεία, είχε επισημάνει την εξάσκηση της ισορροπίας σε ένα πόδι. Ο Mosley ανέφερε ότι αν κάποιος μπορεί να ισορροπήσει σε ένα πόδι για τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια, αυτό αποτελεί ένδειξη καλής υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι οι μύες, τα οστά και η κινητικότητα υποβαθμίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν η απώλεια της δύναμης, της ισορροπίας ή της βάδισης συμβαίνει πρώτα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εύρεση του καλύτερου δείκτη ηλικίας.
Η έρευνα της κλινικής Mayo
Οι ερευνητές της Mayo Clinic επιχείρησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της ισορροπίας και της κινητικής ικανότητας σε μια μελέτη που περιλάμβανε 40 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 80 ετών. Στη μελέτη αποκλείστηκαν άτομα με παχυσαρκία ή προϋπάρχουσες παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ισορροπία ή τη βάδιση, και δημιουργήθηκαν δοκιμές που αξιολόγησαν το βάδισμα, την ισορροπία και τη δύναμη των συμμετοχόντων.
Για την εκτίμηση της δύναμης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσαρμοσμένη συσκευή για να μετρήσουν τη δύναμη των συμμετεχόντων, καθώς και μια δοκιμή που απαιτούσε την ταχεία επέκταση του γονάτου.
Η δοκιμή βάδισης περιλάμβανε τη διαδρομή 8 μέτρων, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να περπατήσουν με κάποια ταχύτητα φορώντας αισθητήρες κίνησης, και οι δοκιμές επαναλήφθηκαν τρεις φορές. Οι ερευνητές μέτρησαν παραμέτρους όπως η ταχύτητα, το μήκος του βήματος και η διασκελετική απόσταση.
Στην αξιολόγηση της ισορροπίας, οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν τόσο σε στάση με δύο πόδια όσο και με το ένα. Για την πρώτη περίπτωση, τους ζητήθηκε να κοιτούν μπροστά, πρώτα με τα μάτια ανοιχτά και μετά κλειστά, τοποθετώντας τα πόδια τους σε ειδικές πλάκες που μετρούν τη δύναμη που ασκούν στο έδαφος. Στην περίπτωση της ισορροπίας με το ένα πόδι, οι φυσιοθεραπευτές τους ζήτησαν να στέκονται ορθοί με τα χέρια σε αντίθετη θέση τους ήταν άνετη, ενώ χρονομετρούνταν για το πόσο χρόνο μπορούσαν να κρατήσουν τη στάση.
Η μελέτη έδειξε ότι η βάδιση δεν παρουσίασε σημαντικές αλλαγές με την ηλικία, ωστόσο, η ικανότητα ισορροπίας, η δύναμη λαβής και η δύναμη των γονάτων παρουσίασαν μεταβολές. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Public Library of Science.
Η πιο σημαντική μεταβολή που παρατηρήθηκε με την ηλικία αφορούσε την ισορροπία στο ένα πόδι. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η δοκιμή αυτή είναι ένα αξιόπιστο μέτρο αδυναμίας, ανεξαρτησίας, πιθανότητα πτώσης και νευρολογικών προβλημάτων στην άκρα. Κάθε δεκαετία, ο χρόνος που θα μπορούσε κάποιος να ισορροπήσει στο πιο αδύναμο πόδι μειωνόταν κατά 2,2 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα, αν κάποιος 50 ετών μπορούσε να διατηρήσει την ισορροπία του για 15 δευτερόλεπτα, ένας 60χρονος θα μπορούσε να ισορροπήσει μόνο για 12,8 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα, για το πιο δυνατό πόδι, η μείωση ήταν 1,7 δευτερόλεπτο ανά δεκαετία.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι αυτή η μέθοδος δοκιμής θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα ιατρεία ως οικονομικός και απλός τρόπος αξιολόγησης της αντοχής των οστών και της γήρανσης.
«Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί αυτή η μέτρηση δεν απαιτεί εξειδικευμένη εμπειρία, προηγμένα εργαλεία ή τεχνικές για μέτρηση και ερμηνεία. Μπορεί να εκτελεστεί εύκολα, ακόμη και από τα ίδια τα άτομα», είπαν.
Γνωρίζοντας πού βρίσκεστε με τη νευρομυϊκή σας υγεία μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα ευεξίας που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε έλλειψη δύναμης ή οστικής μάζας, θα μπορούσατε να προσθέσετε κάποιες προπονήσεις με ελαφριά βάρη για να βελτιώσετε τη μυϊκή σας δύναμη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα… «Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση αυτών των προγραμμάτων εκπαίδευσης και συντήρησης για τη βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης στον ηλικιωμένο πληθυσμό, αναβάλλοντας ή αποφεύγοντας έτσι την αναπηρία».
Χορηγούμενο