Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα φαγητά όταν ξαναζεσταθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Ειδικά αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά, όπως αναφέρει το Tilestwra. Ακολουθεί μια λίστα με κοινά τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγεται να ξαναζεσταθούν.
Σέλινο
Το σέλινο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν ξαναζεσταθεί. Καθώς περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη κατά τη διαδικασία του ξαναζεστάματος. Εάν έχετε ετοιμάσει σούπα με σέλινο, θα πρέπει να την καταναλώσετε ή να αφαιρέσετε το σούπα πριν το ζεστάνετε ξανά. Διότι η διαδικασία αυτή μπορεί να απελευθερώσει καρκινογόνες ουσίες.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια θα πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα που μαγειρεύονται λόγω της σύνθετης πρωτεϊνικής τους δομής. Το ξαναζέσταμά τους μπορεί να επηρεάσει την πρωτεΐνη τους. Θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του πεπτικού και της καρδιάς. Αν έχετε υπολείμματα, καλύτερα να τα φάτε κρύα.
Κοτόπουλο
Παρόμοια με τα μανιτάρια, το κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν ξαναζεσταθούν. Όταν το κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται ξανά, οι αλλαγές στη δομή των πρωτεϊνών μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα. Αν πρέπει να ζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως μαγειρεμένο και το εσωτερικό του είναι καυτό. Μπορείτε να προσθέσετε σε κρύες σαλάτες ή σάντουιτς χωρίς να ζεστάνετε.
Σπανάκι και μαρούλι
Αυτά τα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται. Περιέχουν νιτρικά άλατα που μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη λόγω των οργανισμών. Τα νιτρώδη ενδέχεται να επηρεάσουν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, γίνονται τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Αυγά
Τα αυγά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν, καθώς η επανέκθεσή τους σε θερμότητα μπορεί να κάνει τοξικά και να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα. Είναι καλύτερα να μην ζεσταίνετε ομελέτες ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη τους αλλοιώνεται με τη θερμότητα.
Ρύζι
Η κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού δεν είναι επικίνδυνη, αλλά σχετίζεται με τη σωστή αποθήκευσή του. Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία για περισσότερη από μία ώρα, μπορεί να αναπτυχθεί επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν εμετό και διάρροια. Φυλάξτε το ρύζι σε αεροστεγές δοχείο αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Γογγύλια και τεύτλα
Αυτά τα λαχανικά προστίθενται συχνά σε σούπες και μαγειρεύτα. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τα γογγύλια και τα τεύτλα πριν από το ξαναζέσταμα, καθώς τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μπορούν να γίνουν τοξικά.
Έλαια
Λάδια όπως το λάδι από σταφύλι, το λάδι καρύδας, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού έχουν σημείο χαμηλό καπνίσματος. Καθώς τα καθιστά επιρρεπή στο να γίνουν τοξικά όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των ελαίων για μαγείρεμα ή τηγάνισμα. Γιατί το ξαναζέσταμά τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επικίνδυνων τρανς λιπαρών.
Πατάτες
Εάν οι πατάτες παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο διάστημα, ενδέχεται να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση. Μετά το μαγείρεμα, φροντίστε να τις βάζετε στο ψυγείο αν δεν τις καταναλώσετε. Αν ετοιμάσετε ένα πιάτο με πατάτες και περισσέψουν, χρησιμοποιήστε την επόμενη μέρα σε κρύα πιάτα.
Χορηγούμενο