Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά γάλακτος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση. Σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές μελέτες. Από την άλλη, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δεν παρατηρήθηκε καμία σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από τις μη γαλακτοκομικές πηγές και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλες ουσίες εκτός από το ασβέστιο μπορεί να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της νόσου.
«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα που θεωρούν τα γαλακτοκομικά ως παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη». Δήλωσε ο Gary Fraser, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.
Συγκεκριμένα, οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μόλις 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τους άνδρες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά σε υπερβολικές ποσότητες. Σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 28.000 Αμερικανούς που δεν είχαν καρκίνο στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για περίπου οκτώ χρόνια, συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Καθώς και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του προστάτη, τη φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 1.254 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη.
Ο δρ. Ο Fraser επισήμανε ότι οι διαφορές στα αποτελέσματα δεν ήταν σημαντικές με το αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιείχαν πλήρη ή μειωμένα λιπαρά. Ενώ δεν βρέθηκαν επικίνδυνες σχέσεις με το τυρί και το γιαούρτι. Στην ανάλυσή τους, χώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου σε φυτικές και γαλακτοκομικές πηγές χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι η αύξηση του κινδύνου δεν ευθυγραμμίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης ανά 50 γραμμάρια, δηλαδή ο κίνδυνος δεν είναι τόσο σημαντική με την κατανάλωση. «Η πιο σημαντική αύξηση του κινδύνου συμβαίνει όταν φτάσετε τα 150 γραμμάρια, δηλαδή περίπου δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα την ημέρα», σημειώνει ο δρ. Φρέιζερ.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που σχετίζεται με τις ορμόνες
Η σύνδεση του γάλακτος με τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξηγηθεί από τις ορμόνες, σύμφωνα με τον δρ. Φρέιζερ. Περίπου το 75% των αγγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που σχετίζεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1). Η οποία θεωρείται ότι προάγει ορισμένους καρκίνους, περιλαμβανομένου και του προστάτη.
Ωστόσο, ο δρ. Ο Fraser πιστεύει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Για να εξεταστεί πώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Συνιστά σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου να είναι «προσεκτικοί» με την κατανάλωση γάλακτος. Τέλος, τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι η γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη.
Χορηγούμενο