Αυτός είναι ο χιτώνας του Μεγάλου Αλέξανδρου που ανακάλυψε ο καθηγητής Μπαρτζώκας στη Βεργίνα
Αυτό είναι το χιτώνιο του Μεγάλου Αλέξανδρου που βρέθηκε στη Βεργίνα… Η ανακάλυψη που περιγράφεται από τον ομότιμο καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντώνιο Μπαρτζιώκα, έφερε στο προσκήνιο συζητήσεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και, πιο συγκεκριμένα, για τον υποτιθέμενο εντοπισμό του χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Ο Μπαρτζιώκας δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι πρόσφατες έρευνες στην περιοχή αποκαλύπτουν ένα σπουδαίο εύρημα που ενδέχεται να είναι ο χιτώνας του μεγάλου στρατηλάτη, πυροδοτώντας αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και τις επίσημες αρχές.
Ο Μέγας Αλέξανδρος θαμμένος στη Βεργίνα; Το μεγάλο μυστήριο
Ο χιτώνας, γνωστός ως «σάραπις», ήταν ένα χαρακτηριστικό βαμβακερό ύφασμα σε μωβ απόχρωση που συνήθιζε να φορούν οι Πέρσες βασιλείς και το οποίο θεωρείται ότι είχε υιοθετήσει και ο Μέγας Αλέξανδρος μετά την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Το ύφασμα αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του κ. Ο Μπαρτζιώκα, βρέθηκε στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με διάφορα άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως ένα χρυσό στέμμα και το χρυσό διάδημα, που παραπέμπουν στα βασιλικά σύμβολα του Αλεξάνδρου.
Η ομάδα προχώρησε σε εργαστηριακές αναλύσεις για την ταυτοποίηση των υλικών, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, όπως η φασματοσκοπία υπερύθρου και η φασματομετρία μάζας, οι οποίες επιβεβαίωσαν την παρουσία βαμβακιού και του σπανίου χουντίτη. Αυτό το ορυκτό, που είναι σπάνιο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις περσικές επιρροές, ενώ τα εργαστηριακά ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση της ομάδας ότι πρόκειται για πράγματι για ρούχο που είχε βασιλική χρήση.
Ο κ. Ο Μπαρτζιώκας πιστεύει πως τα νέα αυτά ευρήματα ίσως αλλάξουν την αντίληψη για την ταυτότητα των τάφων στη Βεργίνα, προτείνοντας ότι πιθανότατα ο τάφος δεν ανήκει στον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και όχι στον Φίλιππο Β’ όπως εικαζόταν έως τώρα. Οι αναπαραστάσεις στον τάφο, ειδικά οι σκηνές κυνηγιού, ενισχύουν αυτή την άποψη, καθώς αποτυπώνεται ένα άτομο ντυμένο με μωβ ένδυμα που παραπέμπει στην εικόνα του Αλεξάνδρου, όπως περιγράφεται σε ιστορικές πηγές.
Αν και η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Field Archeology , επίσημοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Πολιτισμού, με την άτυπη ανακοίνωσή τους, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των ισχυρισμών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξουν τα λεγόμενα της ομάδας του Δρα Μπαρτζιώκα.
«Πρόκειται ωστόσο, για μια ερμηνεία απλώς των ευρημάτων, τα οποία ασφαλώς και είναι γνωστά, και τίποτε περισσότερο».
Χορηγούμενο