ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ζάχαρη καρύδας είναι μια υγιεινή εναλλακτική ή μύθος;

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται από το γλυκό υγρό του άνθους του φυτού

Χορηγούμενο

Καθώς οι βλαβερές επιδράσεις της ζάχαρης γίνονται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμες, πολλοί από εμάς αναζητούμε φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι η ζάχαρη καρύδας. Η οποία έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται από το φοινικόδεντρο της καρύδας και φαίνεται ότι έχει καλύτερη θρεπτική αξία. Καθώς και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ζάχαρη. Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται από το γλυκό υγρό του άνθους του φυτού.

Διαδικασία Παραγωγής

Η διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης καρύδας περιλαμβάνει δύο βασικά βήματα: αρχικά, κόβεται το λουλούδι του φοίνικα και συλλέγεται ο χυμός σε δοχεία. Στη συνέχεια, ο χυμός θερμαίνεται για να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία και το τελικό προϊόν έχει καφέ απόχρωση και σχήμα κόκκων, που θυμίζει την ακατέργαστη ζάχαρη, αλλά με μικρότερους και πιο ανώμαλους κόκκους.

Χορηγούμενο

Θρεπτική Αξία

Σε αντίθεση με τη κοινή ζάχαρη, που δεν προσφέρει θρεπτικά στοιχεία και παρέχει μόνο «κενές» θερμίδες, η ζάχαρη καρύδας διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες από την καρύδα. Όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, σε διπλές ποσότητες από τη συνηθισμένη ζάχαρη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων και Διατροφής (FNRI), περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της χοληστερόλης.

Οφέλη στην Υγεία

Η καρύδας περιέχει ινουλίνη, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ζάχαρης από τη συνηθισμένη ζάχαρη. Αν και οι θερμίδες της είναι παρόμοιες με αυτές της επιτραπέζιας ζάχαρης, δεν μπορούν να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.

Ρόλος της Ινουλίνης

Η ινουλίνη προάγει την ανάπτυξη εντερικών bifidobacteria, που είναι γνωστά για την υγεία τους στην υγεία του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο. Ειδικά μετά από χημειοθεραπεία ή αντιβιοτικά, και μειώνουν τα συμπτώματα διαταραχών όπως η διάρροια και η ελκώδης κολίτιδα.

Χορηγούμενο

Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης καρύδας κυμαίνεται γύρω στο 54, χαμηλότερος από εκείνον της επιτραπέζιας ζάχαρης, αλλά η διαφορά δεν είναι σημαντική για την υγεία σε σύγκριση με την κοινή ζάχαρη.

Περιεκτικότητα σε Φρουκτόζη

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει φρουκτόζη, που μπορεί να συμβάλλει στο μεταβολικό σύνδρομο, παρόμοια με τη συνηθισμένη ζάχαρη. Αν και προσφέρει ελαφρώς περισσότερη θρεπτική αξία, οι οποίες στην πραγματικότητα παραμένουν συγκρίμες.

Συμπέρασμα

Συνολικά, η ζάχαρη καρύδας δεν προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συνηθισμένη ζάχαρη. Αν και είναι λιγότερο επεξεργασμένη και περιέχει κάποιες θρεπτικές ουσίες, η κατανάλωσή της πρέπει να είναι περιορισμένη.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button