Ο Θεόδωρος Κασσελάκης παρουσιάστηκε στο ΣτΕ για χρέη πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο
Ο Θεόδωρος Κασσελάκης με χρέη 11 εκατ ευρώ στο Δημόσιο… Στο ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Ιωάννη Γράβαρη και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου, συζητήθηκε μια σημαντική φορολογική υπόθεση που αφορά τον Θεόδωρο Κασσελάκη, τον πατέρα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασελάκη. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ένα ποσό φορολογικής οφειλής ύψους 4.016.269 ευρώ, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις που συσσωρεύονται για περίπου είκοσι χρόνια, φτάνει συνολικά τα 11,1 εκατομμύρια ευρώ.
Η οφειλή αυτή αφορά τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας και συνδέεται με ακίνητη περιουσία στην Εκάλη, συγκεκριμένα μια διώροφη βίλα. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία φαινόταν να ανήκει σε μια υπεράκτια εταιρεία (οφσόρ), όμως, οι φορολογικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι οι γονείς του Στέφανου Κασσελάκη. Προηγούμενα δικαστήρια, όπως το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο, εξέτασαν την υπόθεση και κατέληξαν ότι ο Θεόδωρος Κασσελάκης ήταν ο διαχειριστής της εταιρείας στην Ελλάδα. Οι δικαστικές αποφάσεις αποδίδουν σε εκείνον την ευθύνη για τις φορολογικές οφειλές, κάτι που οδήγησε στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στέφανος Κασσελάκης: Αυτή είναι η χολιγουντιανή βίλα στην Εκάλη, όπου μεγάλωσε!
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι δικηγόροι του κ. Κασσελάκη επιχειρηματολόγησαν ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι ενεργή και οφείλει η ίδια η οφσόρ να αναλάβει την υποχρέωση εξόφλησης των φόρων και όχι ο κ. Κασσελάκης. Από την άλλη πλευρά, η εισηγήτρια της υπόθεσης, Βαρβάρα Ραυτοπούλου, επισήμανε ότι όταν μια ξένη εταιρεία σταματά να έχει ενεργή παρουσία ή δραστηριότητα, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει λυθεί σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί έδαφος για να αποδοθεί η ευθύνη της εξόφλησης των οφειλών στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία της εταιρείας.
Το δικαστήριο δεν προχώρησε σε άμεση απόφαση και επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές πριν εκδώσει το τελικό πόρισμα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του νομικού και πολιτικού κόσμου, ενώ η απόφαση που θα ληφθεί δεν πρέπει να γίνει μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και για μελλοντικές υποφορές ακινήτων που σχετίζονται με τις εταιρίες.
Χορηγούμενο