ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν ποτέ πάνω από το Θιβέτ;

Το μυστήριο και η τρομακτική απάντηση

Χορηγούμενο

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν ποτέ πάνω από το Θιβέτ; Το μυστήριο και η τρομακτική απάντηση

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν ποτέ πάνω από το Θιβέτ;… Παρατηρώντας την εφαρμογή Flight Radar , είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι… Αν και χιλιάδες αεροπλάνα διασχίζουν καθημερινά τους ουρανούς του πλανήτη, κανένα από αυτά δεν πετάει πάνω από την περιοχή του Θιβέτ στην Κίνα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο και σχετίζεται με συγκεκριμένες προκλήσεις που καθιστούν το… Θιβέτ μια “απαγορευμένη ζώνη” για τις αεροπορικές πτήσεις.

Ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Χατζηγρίβας εξηγεί το λόγο πίσω από αυτήν την ιδιαιτερότητα, συνδέει την με τη γεωγραφική φύση της περιοχής και το υψηλότερο υψόμετρο του Θιβέτ, όπου δεσπόζει το Έβερεστ , η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την απουσία πτήσεων πάνω από την περιοχή είναι η ασφάλεια των επιβατών… Ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Χορηγούμενο

Τι κρύβεται πίσω από το Τρίγωνο των Βερμούδων; Λύθηκε το μυστήριο

Η οξυγόνωση

Οι επιβάτες στα σύγχρονα αεροπλάνα εξαρτώνται από το συμπιεσμένο αέρα στην καμπίνα για να αναπνέουν. Σε περίπτωση απώλειας πίεσης, οι μάσκες που πέφτουν αυτόματα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς οξυγόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι το αεροσκάφος να κατέβει σε ασφαλές υψόμετρο. Ωστόσο, η περιοχή του Θιβέτ βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο, γεγονός που καθιστά την ταχύτητα σε χαμηλότερα επίπεδα ιδιαίτερα δύσκολη ή και αδύνατη. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τους επιβάτες και το πλήρωμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Γεωγραφικά και επιχειρησιακά εμπόδια

Εκτός από την έλλειψη καταλόγων περιοχών για έκτακτη προστασία, η ορεινή μορφολογία της περιοχής με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τα ισχυρά ρεύματα κινδύνου αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Οι δυσκολίες επηρεάζουν τον σχεδιασμό των πτήσεων και εξηγούν γιατί οι αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Χορηγούμενο

Ετσι, η “λευκή κηλίδα” που παρατηρείται πάνω από το Θυβέτ στις χάρτες των πτήσεων δεν είναι τυχαίο αλλά συνδυαστικό αποτέλεσμα γεωγραφικών, τεχνικών και ασφαλών λόγων, που καθορίζεται τη συγκεκριμένη περιοχή απαγορευτική για τις περισσότερες αεροπορικές διαδρομές.

Το ελληνικό τρίγωνο των Βερμούδων με τα τρομακτικά φαινόμενα

Αναλυτικά, η απάντηση που έδωσε ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Χατζηγρίβας

«Αν κοιτάξετε την εφαρμογή Flight radar, θα δείτε ότι ενώ υπάρχουν πολλά αεροπλάνα που πετούν σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν αεροπλάνα στην περιοχή του Θιβέτ της Κίνας.

Γιατί λοιπόν τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ;

Χορηγούμενο

Όταν περνούν πάνω από το Θιβέτ, γιατί το περιφέρουν όταν μπορούν να πάνε για μικρότερο χρονικό διάστημα;

Στην πραγματικότητα, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται στην αναλογία «στέγη του κόσμου» που χρησιμοποιείται για το Θιβέτ.

Το Θιβέτ είναι μια γεωγραφία με μέσο υψόμετρο 5 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έδρα του Έβερεστ, του υψηλότερου μέρους στον κόσμο. Τι σχέση έχει αυτό με τα αεροπλάνα;

Οι καμπίνες των σύγχρονων επιβατικών αεροσκαφών είναι υπό πίεση.Όταν παρουσιαστεί δυσλειτουργία σε αυτό το σύστημα πίεσης, οι μάσκες οξυγόνου ενεργοποιούνται πρώτα για να επιτρέψουν στους επιβάτες να αναπνεύσουν.Ωστόσο, η χωρητικότητα του συστήματος οξυγόνου είναι επαρκής για 15-20 λεπτά κατά μέσο όρο.

Χορηγούμενο

Επομένως, όταν παρουσιάζεται δυσλειτουργία στο σύστημα πίεσης καμπίνας, οι πιλότοι πρέπει να τραβήξουν το αεροπλάνο σε υψόμετρο 3 χιλιάδων μέτρων. Στα περισσότερα μέρη της περιοχής του Θιβέτ, το υψόμετρο είναι πολύ πάνω από 3 χιλιάδες μέτρα. Δεν υπάρχει περιβάλλον στο Θιβέτ όπου τα αεροπλάνα να μπορούν να κατέβουν με ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, όταν ένας από τους κινητήρες χαλάσει σε δικινητήριο αεροσκάφος, το αεροσκάφος πρέπει να κατέβει σε ένα συγκεκριμένο ύψος για να πετάξει με ασφάλεια. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της γεωγραφικής δομής του Θιβέτ.

Επιπλέον, όταν ένας από τους κινητήρες χαλάσει σε δικινητήριο αεροσκάφος, το αεροσκάφος πρέπει να κατέβει σε ένα συγκεκριμένο ύψος για να πετάξει με ασφάλεια. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της γεωγραφικής δομής του Θιβέτ», έγραψε χαρακτηριστικά ο Θεοφάνης Χατζιηγρίβας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button