Η πρώτη επιγραφή του Ιησού Χρηστού ως Θεού γραμμένη στα Ελληνικά σε ένα συγκλονιστικό αρχαίο ψηφιδωτό
Η πρώτη επιγραφή του Ιησού ως Θεού στα Ελληνικά… Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον φιλοξενεί αυτή την περίοδο ένα μοναδικό έκθεμα: το παλαιότερο ψηφιδωτό που αναφέρεται στον Ιησού ως Θεό, γνωστό ως «Ψηφιδωτό του Μεγιδδώ». Το εντυπωσιακό αυτό τεχνούργημα βρέθηκε στο αρχαίο Μεγιδδώ, στο βόρειο Ισραήλ, και αποτελεί σημαντικό εύρημα για την κατανόηση της πρώτης χριστιανικής λατρείας.
Το ψηφιδωτό, με διαστάσεις 4,87 επί 9,75 μέτρα, κοσμούσε το δάπεδο μιας αίθουσας λατρείας, που χρονολογείται περίπου στο 230 μ.Χ. Βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφών στο Kfar Othnay, έναν ρωμαϊκό και βυζαντινό οικισμό που βρίσκεται στον χώρο της σημερινής φυλακής του Μεγιδδώ. Το έργο συντηρήθηκε και μεταφέρθηκε στο μουσείο, όπου εκδόθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τις 6 Ιουλίου 2025.
Αυτό που κάνει το ευρώ τόσο σημαντικό είναι οι ελληνικές επιγραφές που περιέχει, μαζί με καλλιτεχνικά διακοσμητικά στοιχεία. Μία από τις επιγραφές αναφέρει: «Η λάτρης του Θεού Ακέπτου προσέφερε το τραπέζι στον Θεό Ιησού Χριστό ως αναμνηστικό». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αποτελεί μία από τις πρώτες επιβεβαιώσεις της θεϊκής φύσης του Ιησού, περίπου 100 χρόνια πριν από τη Σύνοδο της Νίκαιας. Το τραπέζι αυτό, πιθανότατα για την τέλεση της Ευχαριστίας.
Άλλες επιγραφές κάνουν αναφορά στον Γαϊανό, έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο, ο οποίος χρηματοδότησε το έργο, και στον Βρούτο, τον τεχνίτη που κατασκεύασε το ψηφιδωτό. Παρουσιάζονται επίσης ονόματα γυναικών, όπως η Primilla, η Cyriaca, η Δωροθέα και η Chreste, που ήταν σημαντικές για την τοπική χριστιανική κοινότητα. Ειδική μνεία γίνεται στη φράση της επιγραφής που καλεί την κοινότητα να θυμάται αυτές τις γυναίκες, κάτι που θεωρείται ασυνήθιστο για την εποχή.
Η έκθεση, με τίτλο «Το ψηφιδωτό του Μεγιδδώ: Θεμέλια της πίστης» , φωτίζει τις συνήθειες και τη δομή της πρώτης χριστιανικής λατρείας και αποτελεί ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την ιστορία του Χριστιανισμού.
Χορηγούμενο