ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας ο Κηφισός

Ποιές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν να βουλιάξουν;

Χορηγούμενο

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας ο Κηφισός Ποιές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν να βουλιάξουν;

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας ο Κηφισός… Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του Κηφισού και τον χαρακτηρίζει ως «ωρολογιακή βόμβα» λόγω της έλλειψης επαρκών έργων συντήρησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στο ποτάμι ήταν το 2002, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η κατάσταση αυτή εντείνει την ανάγκη για άμεσα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων και των δράσεων καθαρισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων. Στόχος είναι η προστασία της περιοχής και των κατοίκων, τόσο μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο όσο και μέσω της προετοιμασίας του κοινού.

Χορηγούμενο

Αναφερόμενος στα κονδύλια για την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών γίνονται σημαντικές προσπάθειες για αντιπλημμυρική θωράκιση, παράλληλα με τα έργα καθαρισμού. Παρότι το πρόβλημα του Κηφισού παραμένει, οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές.

Η κατάσταση του Κηφισού, ενός κρίσιμου ποταμού για την αντιπλημμυρική ασφάλεια της Αττικής, αναδεικνύει την ανάγκη για συστηματική συντήρηση και ολοκληρωμένες υποδομές. Με τις κλιματικές συνθήκες να καθίστανται ολοένα και πιο απρόβλεπτες, τα έργα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά

«Σε 27 χλμ. μήκους του ποταμού έχουμε 8,6 χλμ. πλακοσκεπούς, όπου έχουμε μπει από το Αύγουστο κι έχουν απομακρυνθεί 12.500 τόνοι φερτών υλικών, σε συνδυασμό με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν αγωγοί που συνδέονται με τον Κηφισό, οι οποίοι είτε δεν έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης υδάτων είτε είναι εντελώς κλειστοί.

Χορηγούμενο

Ο περιφερειάρχης Αττικής διαβεβαίωσε ότι, βάσει των εκτιμήσεων των μηχανικών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τοιχωμάτων του Κηφισού. Παράλληλα, τόνισε την πρόοδο που σημειώνεται στον καθαρισμό και τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι μόνο στον Κηφισό, αλλά και σε άλλα κρίσιμα σημεία, όπως ο Ποδονίφτης και ο Ιλίσος.

Ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, έθεσε το ζήτημα των ακραίων καιρικών φαινομένων, υπογραμμίζοντας ότι η Αττική δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε κακοκαιρίες του μεγέθους της «Daniel» ούτε μικρότερες καταιγίδες όπως αυτές που έπληξαν τη Βαλένθια. Ο κ. Μπελαβίλας επεσήμανε την ευθραυστότητα της περιοχής σε έντονα φαινόμενα, κάτι που καθιστά τα έργα υποδομής επιτακτική ανάγκη.

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη να ξεκινήσει καθαρισμό στην υπόγεια διαδρομή του Κηφισού, κάτι που δεν είχε πραγματοποιηθεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Αν και το έργο παραμένει ημιτελές, η παρέμβαση αυτή χαρακτηρίζεται σημαντική για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Τα μυστικά που κρύβονται κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών

Χορηγούμενο

Ποιές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν;

«Εχουν ήδη βγει 9.500 τόνοι μπάζα και θα βγουν κι άλλα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας. Αγωγοί ολόκληροι, οι οποίοι είναι παλιά ρέματα που έχουν μετατραπεί σε οχετούς, είναι φραγμένοι στις περιοχές του Ρέντη και του Αιγάλεω» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο και για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στην περίπτωση πλημμύρας.

Οπως εξήγησε, υπάρχουν δύο ενότητες. «Το ένα στο νότιο σκέλος είναι το κομμάτι του αρχαίου έλους μέχρι το “Σταύρος Νιάρχος” και περιλαμβάνει κομμάτια της Καλλιθέας, ολόκληρο το Μοσχάτο και ολόκληρο το Νέο Φάληρο, το νότιο τμήμα του Ρέντη και το τμήμα του Αγίου Διονυσίου. Και είναι και το βόρειο σκέλος, μια ζώνη παρακηφίσια από τη μία και την άλλη πλευρά του Κηφισού, μιλάμε για τον Ποδονίφτη, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Και βεβαίως τη λίμνη, όπως λέγεται, στο Ιλιον, που επίσης πλημμύριζε. Επομένως, από τις Αχαρνές, το Μενίδι μέχρι το Μοσχάτο που η κυβέρνηση προσδιόριζε κονδύλι στις 200.000-300.000 σε περίπτωση κρίσης θα βρεθεί σίγουρα μέσα στο νερό» κατέληξε ο καθηγητής.

Η ανάγκη για συστηματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις καθίσταται προφανής, ειδικά σε μια εποχή που η ένταση των καιρικών φαινομένων. Οι εν εξελίξει δράσεις, παρά τις προκλήσεις, είναι κρίσιμες για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στους κινδύνους φυσικών καταστροφών.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button