Πισώπλατο χτύπημα Ερντογάν σε Πούτιν μέσω Συρίας
Οι δραματικές εξελίξεις και η ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας
Πισώπλατο χτύπημα Ερντογάν σε Πούτιν μέσω Συρίας – Οι δραματικές εξελίξεις και η ξαφνική ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας
Πισώπλατο χτύπημα Ερντογάν σε Πούτιν μέσω Συρίας… Η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, με τη Ρωσία να αντιμετωπίσει αυξημένες προκλήσεις στη διαχείριση των μετώπων της στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να ευνοεί τις φιλοϊσλαμιστικές δυνάμεις στη Συρία και διατηρεί ύποπτες επαφές με δυτικές δυνάμεις.
Εντολή αποχώρησης Ρώσων πολιτών
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία φέρεται να έχει δώσει εντολή για την εκκένωση πολιτών Ρώσων από τη Συρία μέσω αεροπορικών μέσων, γεγονός που δείχνει την κρίση της κατάστασης. Παράλληλα, το Κρεμλίνο λαμβάνει αποφάσεις που θα καθορίσουν τη στρατηγική του στην περιοχή, ενώ τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για πιθανή προσωρινή υποχώρηση από τη Συρία, ώστε να ενισχυθεί η ρωσική θέση στο ουκρανικό μέτωπο.
Οι αναφορές στη Συρία
Στο πεδίο της μάχης, η μετάβαση σημαντικών πόλεων, όπως η Χάμα και η Χομς, στον έλεγχο των ανταρτών αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι απώλειες περιλαμβάνουν κρίσιμα στρατιωτικά αεροδρόμια και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η πιθανή απώλεια του ελέγχου στη Χομς απειλεί να απομονώσει το λιμάνι Tartus, όπου βρίσκεται η σημαντική ρωσική ναυτική βάση.
Διπλωματικές επαφές
Στο μεταξύ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντώνται στο Κατάρ για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, η αβεβαιότητα παραμένει. Ο Ερντογάν έχει ήδη ευχηθεί επιτυχία στους ισλαμιστές στην πορεία προς τη Δαμασκό, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Μόσχας.
Συρία: Άγριες εικόνες με εκτελέσεις και σφαγές αιχμαλώτων από Τζιχαντιστές
Τι θα κάνει η Μόσχα;
Η ρωσική στρατηγική δοκιμάζεται… Θα επιλέξει η Μόσχα να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία, να διακινδυνεύσει να αποδυναμώσει την εμπλοκή της άλλης, ή να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της. Το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει αβέβαιο, καθώς διαμορφώνουν έναν νέο χάρτη στην περιοχή.
Χορηγούμενο