Το συνηθισμένο λάθος που καταστρέφει τη γεύση της ντομάτας
Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν ένα ένζυμο στις ντομάτες που τους καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες
Οι περισσότεροι από εμάς καταστρέφουμε τις ντομάτες χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Κυρίως λόγω λανθασμένου τρόπου αποθήκευσης. Παρότι είναι βασικό στοιχείο της κουζίνας μας, οι ντομάτες συχνά χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους εξαιτίας ενός συνηθισμένου λάθους.
Ο foodie Pete, γνωστός από το TikTok ως Early Pete, με πάνω από 500.000 ακόλουθους, μοιράστηκε ένα σημαντικό tip που έγινε viral: «Οι περισσότεροι αποθηκεύουν τις ντομάτες τους λάθος. Γεγονός που οδηγεί σε άνοστες και μουσκεμένες ντομάτες».
Ο Pete εξηγεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν ένα ένζυμο στις ντομάτες που τους καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υφής και της γεύσης τους. Για να δείτε την καλύτερη δυνατή γεύση, οι ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ωστόσο, εάν μια ντομάτα αρχίζει να αλλοιώνεται, μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της. Σημαντικό είναι να αφήσετε να επιστρέψει σε θερμοκρασία πριν τη χρήση. Ώστε να ανακτήσει όσο γίνεται τη γεύση της.
Αυτή η συμβουλή επιβεβαιώνεται από μελέτες. Σύμφωνα με την έρευνα του 2016 στις ΗΠΑ, η ψυχή των ντομάτων για μια εβδομάδα μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των πτητικών ενώσεων – αυτών που δίνουν στις ντομάτες το πλούσιο άρωμα και τη γλυκιά, σύνθετη γεύση τους.
Επιπλέον, όπως ανέφερε το Compound Interest, ντομάτες που αποθηκεύονται στους 4˚C παρουσιάζουν δραματική μείωση των πτητικών ενώσεων, έως και 66% μέσα σε 30 ημέρες. Αντίθετα, η αποθήκευση στους 20˚C αυξάνει την παραγωγή αυτών των ενώσεων, βελτιώνοντας τη γεύση.
Η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί για να τις περισσότερες ντομάτες σας στο μέγιστο!
Χορηγούμενο