Άφωνοι οι επιστήμονες: Η έρημος άρχισε να πρασινίζει Η εντυπωσιακή αλλαγή και οι κίνδυνοι από την αύξηση της βλάστησης
Μια εντυπωσιακή αλλαγή καταγράφεται στην ινδική έρημο Ταρ, καθώς μια νέα επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως μια σημαντική αύξηση της βλάστησης κατά 38% τα τελευταία δύο δεκαετίες.
Άφωνοι οι επιστήμονες: Η έρημος άρχισε να πρασινίζει
Η άλλοτε άνυδρη έκταση της ερήμου Ταρ, που απλώνεται ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, παρουσιάζει πλέον εικόνα μεταμόρφωσης σε μια πιο εύφορη περιοχή. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της περιόδου 2001-2023 από ομάδα Ινδών ερευνητών.
Τα στοιχεία της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports Sustainability, δείχνουν μια εντυπωσιακή αύξηση των βροχοπτώσεων κατά 64% κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Αυτή η αλλαγή καθιστά την έρημο Ταρ ένα μοναδικό φαινόμενο σε σύγκριση με άλλες άνυδρες περιοχές του πλανήτη.
Οι αιτίες πίσω από την αύξηση της βλάστησης
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο κύριοι παράγοντες ευθύνονται για αυτή τη ριζική μεταβολή. Πρώτον, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει τα καιρικά μοτίβα, οδηγώντας σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο των μουσώνων. Δεύτερον, η επέκταση των γεωργικών και αστικών περιοχών έχει αλλάξει τον τρόπο χρήσης της γης, όπως εξηγεί ο.. Vimal Mishra, πολιτικός μηχανικός στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Gandhinagar και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Επιπλέον, οι υποδομές άρδευσης παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση. Η αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων μέσω αρδευτικών συστημάτων επιτρέπει τη διατήρηση των καλλιεργειών ακόμα και εκτός της περιόδου των μουσώνων, δημιουργώντας ένα εμφανές αποτέλεσμα που μπορεί να παρατηρηθεί από δορυφόρους.
Σήμερα, η έρημος Ταρ φιλοξενεί περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη έρημο στον κόσμο. Ο συνδυασμός των αυξημένων βροχοπτώσεων και της επέκτασης της γεωργίας συμβάλλει στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας για τους κατοίκους της.
Άνοιξε η «Πύλη της Κολάσεως» – Το ανθρώπινο λάθος που τη δημιούργησε
Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
Ωστόσο, αυτή η οικολογική μεταβολή δεν στερείται προκλήσεων.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, καθώς τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται όλο και περισσότερο μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε κατοικίες και υποδομές.
Η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων για άρδευση εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάντλησης των ζωτικών υδάτινων πόρων. Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας… Αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η αλλαγή του τοπίου της ερήμου θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ενδημική βιοποικιλότητα των ειδών που είναι προσαρμοσμένα στις ξηρές συνθήκες. Παράλληλα, οι παραδοσιακές νομαδικές γεωργικές πρακτικές απειλούνται από την επέκταση των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας.
Μια ξεχωριστή μελέτη προβλέπει ότι αυτή η τάση οικολογικής μεταβολής θα συνεχιστεί έως το τέλος του.. 21ου αιώνα, με ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ερήμου να μεταμορφώνεται.
Έπεσε χιόνι στη Σαουδική Αραβία και αιφνιδίασε τους πάντες
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων, καλλιέργειας ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών, προσαρμογής στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κρίσιμων στοιχείων για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής της ερήμου Ταρ.
Χορηγούμενο