Αφροδίτη της Μήλου: Η αλήθεια και το μεγάλο μυστικό για το εμβληματικό γλυπτό της αρχαίας Ελλάδας
Ένα από τα πιο εμβληματικά δημιουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, η Αφροδίτη της Μήλου – γνωστή και ως Venus de Milo – συνεχίζει να μαγεύει τον κόσμο. Το αριστουργηματικό αυτό άγαλμα, προϊόν της ύστερης ελληνιστικής περιόδου (τέλη 2ου αιώνα π.Χ.), αναδύθηκε τυχαία από τη γη της Μήλου, τότε υπό οθωμανική κυριαρχία, το 1820. Έναν χρόνο αργότερα, το 1821, βρήκε τη μόνιμη κατοικία του στο περίφημο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου και παραμένει έκτοτε, κοσμώντας την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Σμιλευμένη από λευκό μάρμαρο, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα στέκει επιβλητική με ύψος 2.02 μέτρα και βάρος 900 κιλά. Η ημίγυμνη μορφή της, με ένα κομψά δεμένο ιμάτιο γύρω από τους γοφούς, αποπνέει μια διαχρονική αίσθηση χάρης και θηλυκότητας. Η απουσία των δύο της χεριών, πιθανότατα θραυσμένων κατά την ανασκαφή ή τη μεταφορά, αφήνει τη φαντασία να οργιάσει σχετικά με την αρχική τους στάση και τα αντικείμενα που μπορεί να κρατούσαν.

Παρόλο που αρχικά υπήρχαν εικασίες ότι το άγαλμα ήταν έργο των διάσημων γλυπτών Πραξιτέλη ή Σκόπα, η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην άποψη ότι δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Αλέξανδρο από την Αντιόχεια.
Δείτε επίσης – Το μυστήριο λύθηκε: Γιατί οι άνδρες στα ελληνικά αγάλματα έχουν όλοι μικρό μόριο;
Αφροδίτη της Μήλου: Η αλήθεια και το μεγάλο μυστικό
Η ανακάλυψη της Αφροδίτης και το ταξίδι της στη Γαλλία ήταν γεμάτα απρόοπτα. Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1820, ο χωρικός Γιώργος Κεντρωτάς, ενώ εργαζόταν στο χωράφι του, έπεσε πάνω σε έναν υπόγειο θόλο όπου βρισκόταν το άγαλμα. Καταπληγμένος από το εύρημα, ο Κεντρωτάς το έκρυψε στο σπίτι του.
Ωστόσο, το μεγάλο μυστικό δεν άργησε να διαδοθεί, φτάνοντας στα αυτιά του.. Γάλλου προξενικού πράκτορα στην Κωνσταντινούπολη και των επιφανών Αθηναίων. Ο Γάλλος πρόξενος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και φιλάρχαιο αξιωματικό του γαλλικού ναυτικού, Ντ’ Ουρβίλ, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.
Ενθουσιασμένος μάλιστα από την περιγραφή, ο Ντ’ Ουρβίλ ταξίδεψε αμέσως στη Μήλο και επισκέφθηκε τον Κεντρωτά. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ενημέρωσε τον Γάλλο πρεσβευτή για την ανεκτίμητη αξία του αγάλματος. Ο πρεσβευτής διέταξε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο να πλεύσει προς τη Μήλο με σκοπό την απόκτησή του.
Την ίδια στιγμή, οι Αθηναίοι πρόκριτοι έστειλαν στο νησί τον ιερέα.. Βέργη με ένα τουρκικό πλοίο, δίνοντάς του την εντολή να μεταφέρει το άγαλμα στην Αθήνα. Ο Βέργης κατάφερε να πείσει τους ντόπιους και τις οθωμανικές αρχές να του παραδώσουν το πολύτιμο εύρημα. Το συσκεύασε σε ένα ξύλινο κιβώτιο και ήταν έτοιμος να το φορτώσει στο πλοίο, όταν έφτασαν οι Γάλλοι.
Η αρπαγή του αγάλματος με την απειλή όπλων
Με την απειλή όπλων, οι Γάλλοι ναύτες άρπαξαν το άγαλμα από τα χέρια Ελλήνων και.. Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό τους πλοίο, το οποίο απέπλευσε άμεσα για τη Γαλλία, σύμφωνα με το sansimera.gr.
Έκτοτε, από το 1821 μέχρι σήμερα, η Αφροδίτη της Μήλου εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, αποτελώντας πόλο έλξης μάλιστα για εκατομμύρια επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο παγκοσμίου φήμης μουσείο για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το διαχρονικό σύμβολο της ομορφιάς και της τέχνης.
Χορηγούμενο