ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτισμός: Πότε πρέπει να ανησυχούμε για το παιδί μας; – Προκλήσεις της εφηβείας

Συχνά τίθεται το ερώτημα αν όλοι έχουμε κάποια στοιχεία αυτισμού μέσα μας!

Χορηγούμενο

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Συχνά τίθεται το ερώτημα αν όλοι έχουμε κάποια στοιχεία αυτισμού μέσα μας. Η αλήθεια είναι ότι ενώ όλοι μπορεί να παρουσιάζουμε κάποιες συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι στο φάσμα του αυτισμού.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα διαταραχών, το οποίο σημαίνει ότι τα συμπτώματα και η σοβαρότητα μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να έχουν σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία. Και να χρειάζονται υποστήριξη για την καθημερινή τους ζωή, ενώ άλλοι μπορεί να είναι εξαιρετικά λειτουργικοί και να παρουσιάζουν ελαφρύτερα συμπτώματα.

Χορηγούμενο

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουμε συμπεριφορές που σχετίζονται με τον αυτισμό;

Επίσης είναι απολύτως φυσιολογικό όλοι να παρουσιάζουμε ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να μοιάζουν με αυτά του αυτισμού. Όπως η προτίμηση για ρουτίνα, η δυσκολία στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ή η αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχουμε αυτισμό. Ο αυτισμός είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση που διαγιγνώσκεται με βάση ένα σύνολο κριτηρίων.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για το παιδί μας;

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για συγκεκριμένα σημάδια. Που μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω αξιολόγηση από ειδικούς.

Κάποια από αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καθυστερήσεις στην ομιλία: Εάν το παιδί σας δεν μιλάει ή παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάπτυξη της γλώσσας, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Έλλειψη βλεμματικής επαφής: Η δυσκολία στην άμεση βλεμματική επαφή μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: Κινήσεις όπως το κούνημα των χεριών ή το περιστροφή γύρω από τον άξονα μπορεί να είναι ενδείξεις.
Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους ή να κατανοήσει τα κοινωνικά σημάδια, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό.
Η εφηβεία και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν
Η εφηβεία είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές και προκλήσεις, ακόμα και για τους έφηβους χωρίς αυτισμό. Για έναν έφηβο με αυτισμό, η εφηβεία μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω των κοινωνικών, συναισθηματικών και φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν.

Χορηγούμενο

Κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εφηβεία περιλαμβάνουν:

Αυξημένο άγχος: Οι κοινωνικές απαιτήσεις αυξάνονται στην εφηβεία. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος σε έναν έφηβο με αυτισμό.
Προβλήματα κοινωνικής ένταξης: Οι έφηβοι με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες ή να κατανοήσουν τους κοινωνικούς κανόνες.
Συναισθηματικές δυσκολίες: Οι συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες. Και να προκαλούν προβλήματα στη συμπεριφορά.

Συμπέρασμα

Ωστόσο ο αυτισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή που δεν έχουμε όλοι μέσα μας. Αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά του μπορεί να τα δούμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια. Και να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια αν ανησυχούν για την ανάπτυξη του παιδιού τους. Τέλος η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου με αυτισμό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button