Η Αγία Αικατερίνη είναι μια από τις πιο γνωστές και σεβαστές μορφές της Ορθοδοξίας. Της οποίας η ζωή και τα κατορθώματα συνδέονται με μύθους και θρύλους. Αν και τα στοιχεία για τη ζωή της είναι περιορισμένα, η Αγία τιμάται σε όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί για την επίδρασή της σε διάφορους τομείς.
Επίσης στην Ελλάδα, έχει ισχυρούς δεσμούς με τη λαογραφία. Ενώ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, οι άγαμες γυναίκες φτιάχνουν τις «αλμυροκουλούρες» προς τιμήν της. Στην Κατερίνη, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα και πολιούχος της πόλης. Ενώ θεωρείται προστάτιδα πολλών επαγγελματικών ομάδων, όπως των γεωργών, των δικηγόρων, των βιβλιοθηκονόμων και των νοσοκόμων, ενώ επιπλέον λατρεύεται ως προστάτιδα των ανύπαντρων γυναικών και των ετοιμοθάνατων.
Η Αγία Αικατερίνη και το θαύμα της καλής σποράς
Η παράδοση συνδέει την Αγία Αικατερίνη με το θαύμα της καλής σποράς. Καθώς η γιορτή της συμπίπτει με την εποχή της σποράς, και σύμφωνα με το έθιμο. Σε περιόδους ανομβρίας ζητούσε τη βοήθεια άλλων αγίων για να φέρει βροχή. Η ζωή της, γεμάτη με θυσίες και μαρτυρική πορεία, δείχνει τη βαθιά πίστη και αφοσίωσή της, η οποία έκανε να υποστεί βασανιστήρια με θάρρος και υπομονή. Ο θρύλος αναφέρει πως όταν η Αικατερίνη φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ακόμα και η σύζυγος του αυτοκράτορα και οι στρατιώτες που την επισκέφτηκαν προσηλώθηκαν στη νέα θρησκεία.
Ωστόσο η αγάπη έγινε με τον «τροχό των βασανιστηρίων», ο οποίος διαλύθηκε όταν ήρθε σε επαφή με το σώμα της, κάτι που θεωρήθηκε θαύμα. Αργά, σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα της μεταφέρθηκε στον όρο Σινά. Εκεί βρέθηκε και τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη θήκη από τους μοναχούς του 6ου αιώνα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέγειρε τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά για να φιλοξενήσει τα λείψανά της.
Η Αγία Αικατερίνη παραμένει σεβαστή και έχει μεγάλη επίδραση στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Καθώς εκτός από το θρησκευτικό της ρόλο, υπήρξε και σύμβολο σοφίας και επιστήμης, με τη μελέτη των έργων της να επηρεάζει θεολόγους και φιλοσόφους. Στην καθολική παράδοση θεωρείται μία από τους 14 πιο βοηθητικούς αγίους στον ουρανό. Επίσης η εορτή της γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε πολλές χώρες.
Χορηγούμενο