ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Αγία Ευφημία: Το μεγάλο θαύμα και ο θαυμαστός Βίος

Το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος και το φρικτό μαρτύριο

Χορηγούμενο

Αγία Ευφημία: Το μεγάλο θαύμα και ο θαυμαστός Βίος – Το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος και το φρικτό μαρτύριο

Αγία Ευφημία: Το μεγάλο θαύμα και ο θαυμαστός Βίος… Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο θαύμα που συνδέεται με τη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.). Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαρκιανού και της αυτοκράτειρας Πουλχερίας, δύο τόμοι συντάχθηκαν: ένας που εξέφραζε το ορθόδοξο δόγμα και ένας που περιλάμβανε τις αιρετικές θέσεις των Μονοφυσιτών, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως ο Χριστός είχε μόνο μία φύση, τη θεία.

Η αίρεση των Μονοφυσιτών και το θαύμα

Η αίρεση των Μονοφυσιτών, με ηγέτη τον Ευτυχή, ταλάνισε την Εκκλησία την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού. Ο Ευτυχής, παρακινημένος από αιρετικές διδασκαλίες, διακήρυττε ότι ο Ιησούς Χριστός είχε μόνο τη θεία φύση, αρνούμενος τη διπλή, θεϊκή και ανθρώπινη φύση Του. Παρά την καθαίρεση του Ευτυχή από τον Άγιο Φλαβιανό, ο αιρετικός συνέχιζε να διαδίδει τις απόψεις του, προκαλώντας αναταραχές στην Εκκλησία.

Χορηγούμενο

Με την άνοδο του αυτοκράτορα Μαρκιανού, συγκλήθηκε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, με τη συμμετοχή 630 επισκόπων. Η Σύνοδος καταδίκασε τις αιρέσεις των Ευτυχή και Διόσκορου… Διακηρύσσοντας μάλιστα το δόγμα των δύο φύσεων και ενεργειών του Χριστού, θεϊκής και ανθρώπινης, ενωμένων ατρέπτως και ασυγχύστως.

Παρά την απόφαση της Συνόδου, οι αιρετικοί συνέχιζαν να αμφισβητούν το ορθόδοξο δόγμα. Για να επιλύσουν τη διαφορά, οι Πατέρες της Συνόδου αποφάσισαν να καταφύγουν στη θεία βοήθεια. Τοποθέτησαν τους δύο τόμους, έναν με τις ορθόδοξες θέσεις και έναν με τις αιρετικές, πάνω στο ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας, που βρισκόταν στη Χαλκηδόνα. Το θαύμα συνέβη όταν ο τόμος με τις αιρετικές θέσεις απορρίφθηκε, ενώ ο ορθόδοξος τόμος έμεινε στα χέρια της Αγίας.

Που βρίσκεται το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας;

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας μεταφέρθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Αγία Σοφία στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων και στη συνέχεια στη Μονή Παμμακαρίστου. Σήμερα, το λείψανο βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου παραμένει άφθαρτο και προσφέρεται προς προσκύνηση.

Χορηγούμενο

Η κυρίως μνήμη της Αγίας Ευφημίας εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στις… 11 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου το ιερό λείψανο εκτίθεται για προσκύνηση στον Σολέα του Πατριαρχικού Ναού.

Το ιερό Λείψανο της Αγίας Ευφημίας

Η Αγία Ευφημία αποτελεί σημαντικό σύμβολο πίστης και της Ορθοδοξίας… Και η ζωή και το μαρτύριό της εμπνέουν τους πιστούς μέχρι σήμερα.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button