Η Αγία Ολυμπιάδα, μια πλούσια και μορφωμένη γυναίκα που έζησε την εποχή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της στην Εκκλησία. Aρνούμενη δεύτερο γάμο μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της.
Αναγνωρίζεται ως προστάτιδα των καταθλιπτικών, καθώς και η ίδια έπασχε από κατάθλιψη, όπως φανερώνουν οι επιστολές στήριξης του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου προς αυτήν. Η κατάθλιψή της πιθανόν οφειλόταν σε συνδυασμό βιολογικών παραγόντων (νευροχημεία εγκεφάλου) και τραυματικών γεγονότων, όπως η εξορία του πνευματικού της πατέρα και ο πρόωρος ορφανισμός και χηρεία της.
Η περίπτωση της Αγίας Ολυμπιάδας δείχνει ότι η κατάθλιψη δεν εμποδίζει την αγιότητα. Aλλά μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον πνευματικό αγώνα. Η Αγιότητα και η κατάθλιψη μπορούν να συνυπάρξουν, όπως επισημαίνει και ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.
Ενώ κάποιοι Άγιοι, όπως ο Άγιος Πορφύριος, συνέδεσαν την κατάθλιψη με τον εγωισμό, αυτό δεν ισχύει καθολικά. Υπάρχουν διαφορετικές αιτίες και θεραπείες, και τα λόγια των Αγίων πρέπει να ερμηνεύονται ως βοήθεια και όχι ως κριτική. Ο Άγιος Πορφύριος πρότεινε την εργασία, τη δημιουργικότητα και τη μελέτη της Αγίας Γραφής ως θεραπείες.
Η Αγία Ολυμπιάδα, που πέθανε εξόριστη στα 50 της, αποτελεί παράδειγμα πίστης και αντοχής. Δείχνοντας ότι με τον Χριστό, όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη μπορούν να ζητούν τις πρεσβείες της για θεραπεία.
Χορηγούμενο