Άγιος Νέστορας: Το συγκλονιστικό θαύμα και το εκκλησάκι στο Καυτανζόγλειο Στάδιο… Γιατί και πως καθιερώθηκε ως ο προστάτης των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων;
Στην καρδιά της αθλητικής Ελλάδας, ο Άγιος Νέστορας κατέχει μια ξεχωριστή θέση ως προστάτης των αθλητών, με τη μνήμη του να τιμάται στις 27 Οκτωβρίου. Αλλά πώς ένας άγιος της χριστιανικής πίστης συνδέθηκε τόσο στενά με τον κόσμο του αθλητισμού;
Άγιος Νέστορας: Το θαύμα και το εκκλησάκι στο Καυτανζόγλειο Στάδιο
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναζητήθηκε γύρω στο 2000 από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), ο οποίος απευθύνθηκε στον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Η απάντηση ήρθε με μια επιστολή που αναγνώριζε τον Άγιο Νέστορα ως τον πλέον κατάλληλο προστάτη για τους ποδοσφαιριστές και γενικότερα τους αθλητές. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο in.gr, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως ο βίος του Αγίου Νέστορα περιέχει εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν προστάτη κάθε αθλητή, ευχόμενος την ευλογία και την ενίσχυση του Θεού και του Αγίου στο έργο τους.
Ο Χριστόδουλος βγαίνει αληθινός: Όσα είχε προβλέψει 16χρόνια πριν και επιβεβαιώνονται σήμερα
Ο Βίος του Αγίου Νέστορα: Ένας Νέος Ήρωας της Πίστης
Ο Νέστορας ήταν ένας νεαρός άνδρας με ωραία εμφάνιση, ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Άγιο και ένδοξο Δημήτριο. Στην εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ο Νέστορας παρατήρησε την υπερηφάνεια του σωματώδους βαρβάρου Λυαίου, ο οποίος κατείχε αλλεπάλληλες νίκες, προκαλώντας τη δυσαρέσκειά του. Εμπνεόμενος όμως από τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας πήρε θάρρος και επισκέφθηκε τον Μεγαλομάρτυρα στη φυλακή. Εκεί, στα πόδια του Αγίου, εξέφρασε την επιθυμία του να μονομαχήσει με τον Λυαίο, ζητώντας τις προσευχές του στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος Δημήτριος, αφού τον ευλόγησε με το σημείο του Σταυρού, τον διαβεβαίωσε για τη νίκη του και το μαρτύριό του για τον Χριστό.
Έτσι, ο Νέστορας εισήλθε στην αρένα χωρίς φόβο και με την κραυγή «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί» αντιμετώπισε τον Λυαίο. Με ένα αποφασιστικό χτύπημα του μαχαιριού του στην καρδιά, κατέβαλε τον βάρβαρο. Η οργή του Διοκλητιανού ήταν μεγάλη και διέταξε τον θάνατο τόσο του Νέστορα με λόγχη όσο και του Δημητρίου. Με την πράξη του αυτή, ο Νέστορας δίδαξε την ανάγκη να αναφωνούμε σε κάθε πρόκληση: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός 117:6), δηλαδή «Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;».
Το Θαύμα στο Καυτατζόγλειο: Η Παρέμβαση που Ματαίωσε την Κατεδάφιση
Στην περιοχή όπου σήμερα δεσπόζει το Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, υπήρχαν παλαιότερα τα προσφυγικά νεκροταφεία. Στη θέση του μικρού ναού που τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νέστορα, υπήρχε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή, όπου έρεε και ένα αγίασμα. Κατά την κατασκευή του Καυτατζογλείου σταδίου, οι υπεύθυνοι των έργων έλαβαν την απόφαση να κατεδαφίσουν αυτό το εκκλησάκι.
Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πιστών, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν μια πράξη που θεωρούσαν βέβηλη. Σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, ο χώρος όπου ανεγείρεται μια εκκλησία καθίσταται ιερός, και λείψανα αγίων τοποθετούνται κατά την θεμελίωσή της. Ως εκ τούτου, η κατεδάφιση ενός ναού ή η παύση της λειτουργίας του θεωρείται ένα τραγικό γεγονός. Παρά τις προσπάθειες των πιστών, το σχέδιο κατεδάφισης δεν φαινόταν να ανατρέπεται.

Όμως, τη νύχτα πριν από την προγραμματισμένη κατεδάφιση, συνέβη ένα θαύμα. Κατά την ομολογία του ίδιου του υπεύθυνου για τη λήψη της απόφασης κατεδάφισης, ο Άγιος Νέστορας εμφανίστηκε στον ύπνο του. Ο Άγιος του ζήτησε να μην πειράξει το εκκλησάκι, αλλά να μεριμνήσει ώστε να φέρει το δικό του όνομα, προκειμένου να προστατεύει τους αθλητές που θα αγωνίζονταν στο γειτονικό στάδιο. Συγκλονισμένος από αυτή τη θαυματουργική εμφάνιση, ο υπεύθυνος ματαίωσε αμέσως την κατεδάφιση και φρόντισε να μετονομαστεί ο ναός, τιμώντας πλέον τον Άγιο Νέστορα, τον προστάτη των αθλητών. Έτσι, ένα θαύμα απέτρεψε την καταστροφή ενός ιερού χώρου και συνέδεσε για πάντα τον Άγιο Νέστορα με τον αθλητικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.
Χορηγούμενο