Ο Δημήτρης Μαργαριτώφ μοιράστηκε με τη «Δημοκρατία» τις πολύτιμες αναμνήσεις του πατέρα του, Τάσου Μαργαριτώφ. Από τη γνωριμία του με τον Άγιο Παΐσιο στο Όρος Σινά.
Ο Τάσος Μαργαριτώφ, αρχιτέκτονας και διακοσμητής με εξειδίκευση στη συντήρηση, βρέθηκε στο Σινά το 1962, με εντολή του Ελληνικού Δημοσίου. Για να συντηρήσει έργα, μεταξύ των οποίων και τον περίφημο «Χριστό του Σινά».
Η Συνάντηση στην Έρημο και το Απρόσμενο Δώρο
Ο Δημήτρης Μαργαριτώφ αποκάλυψε ότι, ψάχνοντας στα αρχεία του μουσείου πολλά χρόνια αργότερα, ανακάλυψε ένα τηλεγράφημα που ενημέρωνε τον πατέρα του για την αποστολή του τότε μοναχού Παΐσιου. Και ενός ακόμη συντηρητή, με σκοπό να τον βοηθήσουν στο έργο του. Αυτή ήταν η αρχή της γνωριμίας τους.
Στο Σινά, ο Άγιος Παΐσιος, αν και δεν είχε ακόμη αγιοποιηθεί, είχε ήδη ενθουσιάσει τους πάντες με την ηρεμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Είχε επιλέξει την έρημο του Σινά για να βιώσει μια βαθύτερη αίσθηση μοναχισμού και ασκητισμού.
Ο Δημήτρης αφηγήθηκε μια ιστορία που του είχε πει ο πατέρας του: όταν ο Παΐσιος απομονώθηκε στην έρημο, ένας Βεδουίνος επέστρεψε με σχεδόν όλα τα πράγματά του. Εκτός από μερικές κουβέρτες και ένα μικρό σκεύος. Μετά από λίγες μέρες, ο Παΐσιος επέστρεψε για προμήθειες, και ο πατέρας του Δημήτρη, ενθουσιασμένος, του χάρισε ένα μικρό ψαλιδάκι που κουβαλούσε πάντα μαζί του.
Το Ξυλόγλυπτο Κειμήλιο και η Τέχνη του Αγίου
Εκείνη την περίοδο, ο πατέρας του Δημήτρη περίμενε έναν ξυλουργό για να τον βοηθήσει στη συντήρηση μιας εικόνας, όταν εμφανίστηκε ο Παΐσιος λέγοντας: «μπορεί να έχω γίνει μοναχός. Αλλά δεν ξεχνάω την πρώτη μου τέχνη». Ο Άγιος Παΐσιος ήταν εξαιρετικός ξυλουργός, και μάλιστα υπάρχει φωτογραφία του να εξασκεί το επάγγελμα.
Η πιο συγκινητική στιγμή της ιστορίας έρχεται όταν, ανήμερα της Παναγίας το 1963, ο Άγιος Παΐσιος επιστρέφει. Και δείχνει στον πατέρα του Δημήτρη ένα ξύλινο εικονάκι. Λέγοντάς του «αυτό είναι το δώρο μου σε σένα». Το εικονάκι έφερε και χειρόγραφη αφιέρωση: «στον εν Χριστώ αδελφό Αναστάσιο, με αγάπη πατέρας Παΐσιος». Ο πατέρας του Δημήτρη με έκπληξη διαπίστωσε ότι ο Παΐσιος είχε σκαλίσει αυτό το λεπτομερές έργο χρησιμοποιώντας το ψαλιδάκι που του είχε χαρίσει.
Το ξυλόγλυπτο απεικονίζει το Όρος Σινά με σκαλιά και σπηλιές. Καθώς και τον Μωυσή να λαμβάνει τις πλάκες. Ο Δημήτρης Μαργαριτώφ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του έργου. Αφού αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για το πώς ένα τόσο λεπτομερές έργο θα μπορούσε να δημιουργηθεί με ένα απλό ψαλιδάκι.
Η Φιλοσοφία του Αγίου Παΐσιου
Ο Δημήτρης Μαργαριτώφ τόνισε ότι ο Άγιος Παΐσιος ξεχώριζε! Γιατί η προτεραιότητά του δεν ήταν να σε πείσει να γίνεις χριστιανός, αλλά να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Παρά την επιθυμία του για μοναχική ζωή και απομόνωση στην έρημο, ο Παΐσιος πάντοτε πρόσφερε και φρόντιζε οι πράξεις του να μένουν μακριά από τη δημοσιότητα. Μάλιστα, έφτιαχνε ξύλινες σφραγίδες που πουλούσε για να βοηθήσει οικονομικά τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Αγοράζοντας με μέρος των χρημάτων καραμέλες για τα παιδιά που τον υποδέχονταν όταν επέστρεφε από την έρημο.
Χορηγούμενο