Αγρότης στη Λάρισα βρήκε στο χωράφι του ανεκτίμητο θησαυρό
Πήγε να σπείρει βαμβάκι και δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που αντίκρισε
Αγρότης στη Λάρισα βρήκε στο χωράφι του ανεκτίμητο θησαυρό – Πήγε να σπείρει βαμβάκι και δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που αντίκρισε
Αγρότης στη Λάρισα βρήκε στο χωράφι του ανεκτίμητο θησαυρό… Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό και απροσδόκητο εύρημα βρέθηκε ένας αγρότης στη Λάρισα, την ώρα που προετοιμάστηκε να σπείρει βαμβάκι σε χωράφια κοντά στην περιοχή της Τερψιθέας. Το εύρημα, το οποίο ήρθε στο φως κατά την εργασία του, αποδείχθηκε πως έχει σημαντική αρχαιολογική αξία.
Ο αγρότης, αντιλαμβανόμενος τη σημασία του αντικειμένου, απευθύνθηκε άμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για περαιτέρω αξιολόγηση. Όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας, Σταυρούλα Σδρόλια, το αντικείμενο που παραδόθηκε είναι τμήμα επιτύμβιας στήλης, η οποία διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Το κεντρικό μέρος της στήλης, ύψους περίπου ενός μέτρου, απεικονίζει μια σκηνή συνομιλίας μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας και χρονολογείται στην Ύστερη Αρχαιότητα.
Η παράδοση του ευρήματος προκάλεσε κινητοποίηση, και όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέστησε τριμελή επιτροπή για την εκτίμηση του αντικειμένου. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τη σπουδαιότητα και την αξία της στήλης, διαδικασία απαραίτητη για τον καθορισμό του ύψους της χρηματοοικονομικής ανταμοιβής προς τον αγρότη, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Όπως σημειώνει στη Voria η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο. Αυτό οφείλεται στη λεπτομερή εξέταση που απαιτείται τόσο για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του αντικειμένου όσο και για τον προσδιορισμό της ιστορικής και οικονομικής της αξίας.
«Η δουλειά που έχουν τα μέλη της επιτροπής είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Πρέπει να αναζητήσουμε αρχικά βιβλιογραφία, να δούμε αν έχει παράλληλα το συγκεκριμένο εύρημα, να εκτιμήσουμε την αξία των παράλληλων, τη σπανιότητά του, τον τόπου όπου βρέθηκε, την κατάσταση διατήρησης. Η εκτίμηση είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα», ανέφερε επίσης η κα Βελένη.
Φθιώτιδα: Έσκαβαν για αποχέτευση και βρήκαν «θησαυρό»
Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ευαισθησίας και της συνεργασίας των πολιτών με τις αρχαιολογικές αρχές, καθώς τέτοιου είδους ευρήματα συμβάλλουν στην αποκάλυψη πτυχών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της αρχαιολογικής έρευνας, ώστε να διαφυλάσσονται πολύτιμα τεκμήρια του παρελθόντος.
Χορηγούμενο