Καθώς η άνοιξη πλησιάζει, πλησιάζει και η αλλαγή της ώρας σε θερινή. Όταν και τα ρολόγια θα προχωρήσουν μία ώρα μπροστά, από τις 03:00 στις 04:00.
Για το 2025, η αλλαγή θα γίνει την Κυριακή 30 Μαρτίου. Αυτή η μετάβαση σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής ώρας, δίνοντάς μας περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γιατί αλλάζει η ώρα
Η πρακτική της αλλαγής της ώρας γίνεται για να αξιοποιήσουμε καλύτερα το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Με αυτή την προσαρμογή, οι δραστηριότητές μας γίνονται πιο κοντά στις ώρες που έχει ήλιο, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φως.
Πότε ξεκίνησε το μέτρο στην Ελλάδα
Η αλλαγή της ώρας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους. Ωστόσο, το μέτρο καθιερώθηκε επίσημα αργότερα, για να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025. Οπότε θα επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα, γυρίζοντας τα ρολόγια μία ώρα πίσω.
Στην Ευρώπη, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1916, στη Γερμανία. Εν μέσω πολέμου. Στόχος ήταν να μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό να παράγει περισσότερο και καλύτερα το πολεμικό υλικό, χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Ωστόσο από το 1996 ισχύει ένας ενιαίος, πανευρωπαϊκός κανόνας. Σύμφωνα με τον οποίο την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Πάντως, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο.
Γιατί η αλλαγή ώρας αμφισβητείται
Ωστόσο, τα πράγματα φέτος με την αλλαγή ώρας είναι λίγο περίπλοκα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παρεμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει τη θερινή ώρα. Χαρακτηρίζοντάς την «άβολη και πολύ δαπανηρή για το έθνος μας».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να τερματίσει την πρακτική της εναλλαγής της ώρας κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.
Χορηγούμενο