Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή Θερινής Ώρας 2025: Πότε μετακινούμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά

Η θερινή ώρα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η μετάβαση στη θερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν μία ώρα μπροστά. δείχνοντας 04:00 π.μ. Η θερινή ώρα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη διαδικασία αλλαγής της ώρας.

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Η αλλαγή της ώρας έχει ως βασικό σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, που διαρκεί επτά μήνες, η αξιοποίηση του φυσικού φωτός οδηγεί σε συνολική εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδέα αυτή έγινε ευρέως αποδεκτή τη δεκαετία του 1970. Όταν η πετρελαϊκή κρίση ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να βρουν τρόπους καλύτερης αξιοποίησης του φυσικού φωτός. Από το 1996, έχει θεσπιστεί κοινό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο κάθε Άνοιξη τα ρολόγια μετακινούνται μία ώρα μπροστά. Ώστε να μεγιστοποιείται η χρήση του φυσικού φωτός, ενώ το Φθινόπωρο επιστρέφει μία ώρα πίσω.

Η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εφάρμοσε για πρώτη φορά την αλλαγή ώρας το 1932, σε δοκιμαστική βάση, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, μετακινώντας τα ρολόγια μίας ώρας μπροστά. Έκτοτε, η θερινή ώρα ως μόνιμο μέτρο, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Πέρα από την Ευρώπη, η αλλαγή της ώρας και σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία (όπου καθιερώθηκε το 1976).

Οι αντιδράσεις για την αλλαγή ώρας

Παρότι το μέτρο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Οι επικριτές του επισημαίνουν ότι πλέον δεν υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα αναφέρονται σε επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με διαταραχές στον βιολογικό ρυθμό των ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση στη θερινή ή χειμερινή ώρα μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Παρά τις αντιδράσεις, η αλλαγή της ώρας δεν είναι πλέον εύκολη. Με τις συζητήσεις για την πιθανή κατάργησή της να συνεχιστεί σε επίπεδο.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Εκλογές στη Γερμανία: Τα τελικά αποτελέσματα

Εκλογές στη Γερμανία: Τα τελικά αποτελέσματα και τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση... Πως κατανέμονται…

22 λεπτά ago

Τέμπη: Το άγνωστο θρίλερ με την πυρόσφαιρα και η σατανική σύμπτωση

Τέμπη: Το άγνωστο θρίλερ με την πυρόσφαιρα και η σατανική σύμπτωση με τις «σκηνοθετημένες φωτογραφίες»…

35 λεπτά ago

Η μυστική συνταγή με λεμόνι και αυγό που κάνει θαύματα

Η μυστική συνταγή με ένα λεμόνι και ένα αυγό που κάνει θαύματα και οι άγνωστες…

50 λεπτά ago

Θλίψη στην Κόνιτσα: Εκοιμήθη ο παπά Κοσμάς Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Στομίου και συνεχιστής του Αγίου Παϊσίου

Εκοιμήθη ο παπά Κοσμάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Στομίου και συνεχιστής του Αγίου Παϊσίου, σκορπώντας…

1 ώρα ago

Τι φέρνει ο Μάρτης; Αστρολογική πρόβλεψη σοκ για όλα τα ζώδια

Τι φέρνει ο Μάρτης; Αστρολογική πρόβλεψη σοκ για όλα τα ζώδια με προκλήσεις και επεισοδιακές…

1 ώρα ago

Σάλος: Η Κατερίνα Καινούργιου χωρίς μακιγιάζ ξαπλωμένη στο κρεβάτι της

Η Κατερίνα Καινούργιου, χωρίς καθόλου μακιγιάζ, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της... Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε και…

6 ώρες ago