ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλλαντίαση: Ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα; Οδηγίες για να προφυλαχτούμε

Χορηγούμενο

Η αλλαντίαση είναι μια πάρα πολύ σοβαρή νόσος, που προσβάλλει το νευρικό μας σύστημα. Και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και θάνατο. Επιπλέον ένα από τα πιο συχνά είδη αλλαντίασης σε ενήλικες είναι η τροφιμογενής αλλαντίαση, η οποία εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος καταναλώνει ορισμένα τρόφιμα. Που περιέχουν το παθογόνο βακτήριο που την προκαλεί.

 Το βακτήριο της αλλαντίασης που παράγει συγκεκριμένη τοξίνη ζει σε ακατάλληλο κονσερβοποιημένο περιβάλλον ακόμη και στο σπίτι ή σε ανεπαρκώς συντηρημένα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης
Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων. Που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον. Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6.

Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:

Ωστόσο η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
Γάλα
Κρέας (όλα τα είδη)
Ψάρια
Θαλασσινά
Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του. Κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

Χορηγούμενο

Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
Κονσέρβες ντομάτας επίσης

Χυμός καρότου επίσης
Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο
Επιπλέον χρησιμοποιείστε κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων
Καθώς το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών. Των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες. Ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα τρόφιμα που θέλετε να κονσερβοποιήσετε

Αρχικά η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος. Για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.

Χορηγούμενο

-Ακόμα μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας. Διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης.

-Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος. Ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις «κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό».

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της αλλαντίασης

Επίσης τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί (πίκλες) πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.

Ακόμα συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο οικιακό περιβάλλον. Και απορρίψτε τα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών.

Χορηγούμενο

Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές (θ>60oC). Μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button