ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετακίνητος ο Ερντογάν: Οι απαιτήσεις του Σουλτάνου για Αιγαίο και Κύπρο – Θα υποκύψει ο Μητσοτάκης στις τουρκικές διεκδικήσεις;

Φαίνεται ότι πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο ίδιος επέβαλε τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς καθόρισε όχι μόνο τις απαιτήσεις αλλά και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις μετά τη σύνοδο “Υψηλού Επιπέδου” με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εν προκειμένω, δεν θα επιτραπεί η διεξαγωγή ερωτήσεων, μια πρακτική που είναι συνηθισμένη στην Τουρκία και σε άλλες χώρες του τρίτου κόσμου, όταν οι δημοσιογράφοι δεν θεωρούνται πλήρως ανεξάρτητοι. Παρ’ όλα αυτά, εμείς προβαίνουμε στη διαπίστωση ότι εξακολουθούμε να θεωρούμαστε μια κυρίαρχη δημοκρατική χώρα.

Οι απαντήσεις που θέλουν να αποφύγουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Είναι αναμενόμενο να μην επιθυμούν να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις, διότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αν κληθούν να απαντήσουν σχετικά με την ουσία των συνομιλιών που πρόκειται να διεξαχθούν αύριο. Τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, που υποστηρίζονται ως δευτερεύουσας σημασίας από ελεγχόμενες πηγές, φαίνεται ότι δεν θα παραμείνουν εκεί, καθώς η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί σε πιο ουσιαστικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Εστία», η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη. Και αναμένεται να θίξουν ζητήματα που θα έχουν επιπτώσεις στα ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Επιπλέον, θα εξεταστεί η εξέλιξη του μέλλοντος του Ελληνισμού στην Κύπρο, προσδίδοντας στις συνομιλίες μια πολύ σοβαρή διάσταση.

Οι όροι του Σουλτάνου για το Αιγαίο

Ο Ερντογάν απαιτεί την αποδοχή των απαιτήσεών του σε ένα πακέτο μέτρων. Αυτές περιλαμβάνουν την παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο… Αιγαίο πέρα από τα έξι μίλια, εκτός από τις ακτές της… Ευβοίας, και την αποδοχή της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο. Η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να συζητά και ίσως να αποδέχεται αυτές τις απαιτήσεις, παρόλο που θα έπρεπε να αντιδράσει αποφασιστικότερα. Ενώ ήδη θα έπρεπε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν και να απορρίψει τις απαιτήσεις του. Εντούτοις, η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να επιτρέπει την εγκατάσταση των απαιτήσεων αυτών, αντί να προασπίζει σθεναρά τα δικαιώματα της χώρας.

Το Κυπριακό

Όσο για την Κύπρο, είναι καιρός τώρα, που δηλώνουμε ότι είναι «άλλη χώρα». ΑΦ’ ότου καταργήσαμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου στην ουσία την έχουμε εγκαταλείψει. Υιοθέτησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις την παγία θέση του ΑΚΕΛ, ότι δηλαδή Ελλάς και Κύπρος είναι διαφορετικές χώρες. Το ότι στην ψυχή των απανταχού Ελλήνων η Αθήνα είναι το εθνικό κέντρο στο οποίο προσβλέπει και ο ελληνισμός της Κύπρου, η Κυβέρνησίς μας το παραγνωρίζει. Και αδιαφορεί για την φωνή των ψηφοφόρων της. Κατά τα λοιπά είμεθα μια κυρίαρχος δημοκρατική χώρα.

Back to top button