Αναγνωρίζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία, το κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους με την κυβέρνηση να αλλάζει το Κληρονομικό Δίκαιο
Αναγνωρίζεται το κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους… Σύμφωνα με την Εστία της Κυριακής, η Κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά κληρονομικά δικαιώματα σε συντρόφους ζωής που δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωση με τον αποθανόντα. Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την άνοιξη του 2025, φέρνει βαθιές τομές στον θεσμό της οικογένειας, προκαλώντας συζητήσεις και αντιδράσεις.
Αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο
Με τις νέες διατάξεις, οι σύντροφοι ζωής θα αποκτήσουν προτεραιότητα στο κληρονομικό δικαίωμα, ακόμα και αν ο θανών έχει νόμιμο γάμο ή παιδιά από αυτόν. Αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς μέχρι σήμερα το δικαίωμα κληρονομίας αναγνωριζόταν αποκλειστικά στη σύζυγο ή στο σύζυγο, έστω κι αν η σχέση ήταν τυπική ή υπήρχε διάσταση.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τις σύγχρονες κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις. Αναμένεται να καθιερώσει συγκεκριμένα κριτήρια για την ανάδειξη της μακροχρόνιας συντροφικής σχέσης, «υποκαθιστώντας» τη συζυγική. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστούν τα κριτήρια αυτά και ποιος θα έχει τον τελικό λόγο στην αναγνώριση του δικαιώματος.
Περιορισμοί και νέες ρυθμίσεις
Η νομοθεσία περιορίζει δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα σε υπερήλικους γονείς, ενώ θέτει χρονικά όρια στη διεκδίκηση περιουσιών που μένουν αχρησιμοποίητες για μεγάλο διάστημα. Αντίστοιχα, ειδικές προβλέψεις γίνονται για την κληρονομική μεταβίβαση επιχειρήσεων, μετοχών και πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτή η ρύθμιση για να ικανοποιήσει αιτήματα ενώσεων, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, το νέο πλαίσιο καταργεί τις ιδιόχειρες διαθήκες, επιβάλλοντας την ψηφιακή ή συμβολαιογραφική διαθήκη ως τη μόνη αποδεκτή μορφή. Η αλλαγή αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς οι πολίτες φοβούνται απώλεια στη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου οι κοινωνίες αλλάζουν ταχύτατα, αλλά η ελληνική κοινωνία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις παραδοσιακές έννοιες της οικογένειας. Οι αντιδράσεις είναι έντονες, ειδικά από συντηρητικούς κύκλους, καθώς πολλοί θεωρούν ότι υπονομεύεται η κλασική έννοια της οικογένειας. Οι αναθεωρήσεις αυτές, σε συνδυασμό με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η θεσμοθέτηση γάμων ομοφύλων, θεωρούνται από κάποιους ως «αποδόμηση» των παραδοσιακών αξιών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαίου. Ωστόσο, παραμένει να φανεί αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βρουν αποδοχή σε μια κοινωνία με έντονη προσκόλληση στις οικογενειακές παραδόσεις.
Χορηγούμενο