ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ανακάλυψη – «βόμβα»: Βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος;

Το κτήριο – μυστήριο και τα συγκλονιστικά ευρήματα

Χορηγούμενο

Ανακάλυψη – «βόμβα»: Βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος; – Το κτήριο – μυστήριο και τα συγκλονιστικά ευρήματα κατά τις ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια

Ανακάλυψη – «βόμβα»: Βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος; Για αιώνες, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αρχαιολόγους, καθώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα για αυτόν εξακολουθούν να ψάχνουν απαντήσεις μέχρι και σήμερα.

Τα συγκλονιστικά ευρήματα και οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια

Πρόσφατα, η ανακάλυψη ενός μυστηριώδους κτηρίου στην Αλεξάνδρεια έχει ωθήσει τους αρχαιολόγους να αναζητούν νέες λύσεις. Η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, η οποία ηγείται των ανασκαφών στην θαμμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησε το έργο της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1998, ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφές της στην Terra Sancta, κοντά στον τάφο του Αλαβάστρου. Το 2007, άρχισε ανασκαφές στο πάρκο Σαλαλάτ, το οποίο παρουσιάζεται και στο διάσημο ντοκιμαντέρ του Netflix. Εκεί, το 2009, ανακάλυψαν ένα άγαλμα του Αλέξανδρου, αλλά οι πολιτικές αναταραχές της Αραβικής Άνοιξης ανάγκασαν τη διακοπή των ανασκαφών.

Χορηγούμενο

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα συζητά για την αρχαιολογία, την πορεία της ως αρχαιολόγος στην Ελληνιστική Αλεξάνδρεια, τη ζωή και την εργασία της στην Αίγυπτο, εκφράζει τη γνώμη της για το σενάριο του γνωστού ντοκιμαντέρ και αποκαλύπτει τις προβλέψεις της για την εξέλιξη των ανασκαφών και την πιθανότητα να βρεθεί ποτέ ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Όπως για όλους τους Έλληνες, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο ήρωάς μου, από τότε που ήμουν παιδί. Η πορεία του ως τις άκρες του γνωστού τότε κόσμου, αποτέλεσε την πιο περίλαμπρη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας. Ο θαυμασμός μου για το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν τεράστιος. Έτσι, η αρχαιολογία έγινε το πεπρωμένο μου. Όταν ήμουν 28 ετών, έφτασα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εδώ, ξεκίνησα την έρευνά μου, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, τα κατάφερα, έχοντας πετύχει αρκετές αξιοσημείωτες ανακαλύψεις. Θεωρώ τον εαυτό μου μία πολύ τυχερή αρχαιολόγο. Στις ανασκαφές μας, έχω πάντα την ελπίδα ότι θ’ ανευρεθεί κάτι σημαντικό και εντυπωσιακό. Ενδεχομένως ότι θ’ ανακαλύψουμε κάποιο εύρημα το οποίο θ’ ανατρέψει ολόκληρη την αντίληψη ενός έργου», τόνισε η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα.

Δείτε επίσης – Που ζουν ξεχασμένοι οι απόγονοι του Μέγα Αλεξάνδρου; Οι Έλληνες στο Παμίρ που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν

Χορηγούμενο

Μέγας Αλέξανδρος: Το κτήριο – μυστήριο

«Πράγματι, έχω δει πολλές σπουδαίες ανακαλύψεις. Η εμπειρία μου στις ανασκαφές, μ’ έχει διδάξει πως οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, ακόμη και το πιο αναπάντεχο, όλα είναι πιθανό να συμβούν», σημείωσε η αρχαιολόγος.

Και πρόσθεσε: «Η ανακάλυψη του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα σε μία τάφρο 15 τ.μ. και βάθους 8 μ., γεμάτη με ερείπια, χώμα και νερό, ήταν ένα θαύμα. Ασφαλώς, η ανακάλυψη του μαρμάρινου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μία από τις καλύτερές μου στιγμές. Τα συναισθήματα που βίωσα τότε, δεν περιγράφονται με λόγια. Αυτή είναι η αμοιβή του κάθε αρχαιολόγου και η απόδειξη της καλής μου τύχης».

«Έχουν γίνει ακόμη πολλές ανακαλύψεις στην αχανή περιοχή της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, στο βασιλικό τετράγωνο, όπως είναι η ανακάλυψη της θεμελίωσης ενός υπερμεγέθους κτηρίου που χρονολογείται στην πρώιμη Πτολεμαϊκή περίοδο, η αρχική βασιλική οδός της πόλης και η ανακάλυψη της τεράστιας, λαξευτής σήραγγας στους Κήπους του Σαλαλάτ, μία ύστερη κατασκευή των Ρωμαϊκών χρόνων. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προηγούμενης ανασκαφικής περιόδου, ανακαλύφθηκε το αρχικό τμήμα ενός τοίχου της ελληνιστικής περιόδου, παράλληλα στο μνημειώδες κτίριο. Τώρα, πρέπει να ξεκινήσουμε ανασκαφές σ’ ολόκληρη την περιοχή νότια του κτιρίου, ώστε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για περιβάλλον οχυρωματικό έργο», υπογράμμισε η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα.

Δείτε επίσης – Ντροπή: «Μέγας Αλέξανδρος» στο Netflix – Τον παρουσιάζουν ως γκέι (βίντεο)

Χορηγούμενο

«Μπορεί να είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα αποκαλύψει πιθανώς, τη σημασία του κτηρίου. Έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας σ’ αυτό και θα διεξάγουμε ανασκαφές σ’ όλους τους παράλληλους τοίχους, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα. Προτεραιότητα είναι η αναγνώριση του κτηρίου, το οποίο βρίσκεται στο βασιλικό τετράγωνο. Αρχαίες πηγές μας πληροφορούν μάλιστα για το ποια κτήρια καταγράφονταν. Το κτήριο που έχουμε ανακαλύψει, είναι ένα απ’ τα καταγεγραμμένα. Όλα τους ήταν σημαντικά και φημισμένα, όμως ακόμη δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιο απ’ τα καταγεγραμμένα κτήρια είναι», είπε η αρχαιολόγος.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button