Ανατριχιαστικές εικόνες από καταφύγιο στο κέντρο του Πειραιά
Ανατριχιαστικές εικόνες μέσα από καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας στο κέντρο του Πειραιά
Ανατριχιαστικές εικόνες από καταφύγιο στο κέντρο του Πειραιά… Στο κέντρο του Πειραιά, κάτω από ένα εμβληματικό κτίριο, κρύβεται ένα ιστορικό καταφύγιο, το κατασκευάστηκε το 1940, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το καταφύγιο, μαζί με πολλά άλλα υπόγεια καταφύγια της περιοχής, παραμένει κρυφό για τους περισσότερους, αν και βρίσκεται κυριολεκτικά «κάτω από τα πόδια μας».
Η ιστορία αυτών των καταφυγίων και η σημασία τους αποκαλύφθηκε στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2024. Όπως εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυρίμης, η κατασκευή των καταφυγίων ξεκίνησε το 1936, υπό το καθεστώς της Ιωάννης Μεταξά. Ο Μεταξάς, έχοντας προβλέψει τις επικείμενες πολεμικές συρράξεις, προχώρησε στην οργάνωση της παθητικής αεράμυνας της χώρας με τη δημιουργία αυτών των καταφυγίων, μέσω ενός αναγκαστικού νόμου. «Αυτοί οι ίδιοι που μας επιτέθηκαν λίγους μήνες αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρίμης, αναφερόμενος στις Γερμανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε τη σημασία των καταφυγίων αυτών, αναφέροντας πως η περιοχή του Πειραιά υπήρξε δύο φορές στόχος βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρά τις φθορές που υπήρξαν στην εποχή εκείνη, τα καταφύγια έχουν διατηρηθεί σε σχετικά καλή κατάσταση έως και σήμερα, κάτι που αποτελεί δείγμα της οργάνωσης και της προβληματικής της εποχής.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις συγκλονιστικές εικόνες από το καταφύγιο που βρίσκεται στο Κέντρο του Πειραιά
Το 1940, όταν το καταφύγιο αυτό κατασκευάστηκε, η Αττική διέθετε περίπου 12.000 καταφύγια. Το τελευταίο από αυτά δημιουργήθηκε το 1956, μετά την κατάργηση του νόμου του Μεταξά. Σήμερα, από τα χιλιάδες καταφύγια της περιοχής, μόνο περίπου 2.000 παραμένουν σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με κάποια συντήρηση.
Ψυχρολουσία: Κατασκευάζουν πυρηνικά καταφύγια στην Αττική
Στο εξωτερικό, χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να διατηρούν και να επενδύουν σε καταφύγια και τούνελ, με στόχο την προστασία των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η ιστορική αναδρομή των καταφυγίων φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της πολιτικής προστασίας και της συντήρησης αυτών των υπόγειων χωρών, οι οποίοι παραμένουν ένας σιωπηλός μάρτυρας των δυσκολοτέρων στιγμών της σύγχρονης ιστορίας.
Χορηγούμενο