Το ψωμί είναι μια πολύ αγαπημένη βασική τροφή με μια τεράστια ποικιλία γεύσεων, συστατικών και θρεπτικών συστατικών. Σιταποθήκη, ξινή ζύμη, καφέ, ψωμί cheat, κίτρινο, με γεύση γλυκάνισου, καφέ ρολό, ψωμί σίκαλης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Παρά το γεγονός ότι κατηγορείται άδικα ότι συμβάλλει στην αύξηση βάρους, το ψωμί εξακολουθεί να παραμένει η βάση της καθημερινής μας διατροφής. Υπάρχει αλήθεια στην πεποίθηση ότι το ψωμί προκαλεί αύξηση βάρους; Ποια είναι η ακριβής θρεπτική αξία κάθε είδους ψωμιού; Αυτό το άρθρο θα εξερευνήσει μερικές αγαπημένες γεύσεις και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε να συμπεριλαμβάνετε το ψωμί στο οικογενειακό τραπέζι.
Διατροφική αξία
Το ψωμί είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων που δίνουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένοι τύποι ψωμιού, όπως το ψωμί σιτηρών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα περισσότερα είδη ψωμιού έχουν φυτικές πρωτεΐνες χαμηλής θρεπτικής αξίας και πολύ λίγα λιπαρά. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Β – οι οποίες συμβάλλουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, καθώς και στην κυτταρική υποκατάσταση.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό ικανό να διαλύει θρόμβους που σχηματίζονται στο αίμα, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο και το σελήνιο, που ωφελούν την υγεία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και την οξυγόνωση, το κάλιο συμβάλλει στην Στην ισορροπημένη λειτουργία των κυττάρων, το ασβέστιο συμβάλλει στην πυκνότητα των οστών και στη συνολική σφριγηλότητα και υγεία τους, ενώ το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Ψωμί και Παχυσαρκία
Ακούμε συχνά ότι «το ψωμί μας παχαίνει». Στην πραγματικότητα, η ενοχοποίηση του ψωμιού με τέτοιο τρόπο είναι αβάσιμη. Το ψωμί συμβάλλει στην αύξηση βάρους ΜΟΝΟ όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και όταν αποτελεί μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα είδη ψωμιού αντιστοιχούν γενικά στην ίδια ποσότητα θερμίδων. Το ψωμί θα γίνει λίγο πιο παχυντικό όταν περιέχει σπόρους, σουσάμι και αποξηραμένα φρούτα.
Σωστή ποσότητα
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι γύρω στο 50%. Εφόσον οι υδατάνθρακες δεν προέρχονται μόνο από την κατανάλωση ψωμιού… 2 φέτες ψωμί σιτηρών κάθε μέρα μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όπως οι αθλητές και τα παιδιά, μπορούν να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο ψωμί.
Χορηγούμενο