EΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο για 12η νύχτα! – Απειλείται και το Σουφλί!

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης σύμφωνα με το Copernicus

Για 12η νύχτα η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη, κάνοντας στάχτη ό,τι βρει στο πέρασμά της. Εικόνες θλίψης από το Δάσος της Δαδιάς, όπου η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη στο μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον. Η τεράστια καταστροφή στον Έβρο είναι πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ και, ενώ η πύρινη λαίλαπα μαίνεται, η κυβέρνηση – έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου – υπόσχεται αναδασώσεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο είναι για άλλη μία νύχτα αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς. Δίνουν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά πριν αλλάξουν οι άνεμοι σε Νότιοι, ενώ την ίδια στιγμή μαίνονται τα πύρινα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη.
Το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση από την περιοχή Κοτρωνιά προς Γιαννούλη, λόγω μεγάλης δασικής φωτιάς στον Έβρο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής.

Δείτε βίντεο

Επίσης, μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης

Η φωτιά που καίει στη βορειοανατολική Ελλάδα εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε την Τρίτη η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Υποκινούμενη από θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή του Έβρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Μετέτρεψε εκτάσεις καταπράσινης βλάστησης σε καμένη γη και κατέστρεψε σπίτια και βιοποριστικές πηγές.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Η υπηρεσία Copernicus δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Όλοι οι νεκροί, εκτός από έναν, εικάζεται ότι ήταν παράτυποι μετανάστες που πέρασαν από την Τουρκία, αποφεύγοντας την αστυνομία στο δάσος. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα πτώματα όταν σβήσουν οι φλόγες, καθώς ο Έβρος αποτελεί δημοφιλές πέρασμα στην ΕΕ για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Reuters αεροσκάφη και εκατοντάδες πυροσβέστες στο έδαφος, μεταξύ άλλων από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Αλβανία, έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανέφερε η πυροσβεστική.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή τις έκαναν χειρότερες φέτος. Η φονικότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα σκότωσε 104 ανθρώπους έξω από την Αθήνα το 2018.

Αναδασωτέες οι καμένες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα

Νέα μέτρα με «φόντο» τις φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν οτι για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Back to top button