Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος και έχει ως βασικό ρόλο τη μεταφορά από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η διάμετρος της κοιλιακής αορτής κυμαίνεται μεταξύ 14 και 25 χιλιοστών.
Επίσης «το ανεύρυσμα προκύπτει όταν η διάμετρος της αορτής κατά τουλάχιστον 1,5 φορά σε σχέση με το φυσιολογικό της μέγεθος. Συχνά, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων για άλλες παθήσεις. Ακόμη ο κίνδυνος εμφάνισης με την ηλικία και είναι πιο συχνός στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες». Εξηγεί ο Ευάγγελος Νικολόπουλος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital και επιστημονικός συνεργάτης του HealthSpot Γλυφάδας.
Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;
Πρόκειται για μια ανώμαλη διεύρυνση της κοιλιακής αορτής, η οποία εμφανίζεται ως διογκωμένη περιοχή στο αορτικό τοίχωμα. Η διόγκωση αυτή μπορεί να είναι συμμετρική ή να έχει σάκκοειδη μορφή και δημιουργείται λόγω αποδυνάμωσης του αγγειακού αίματος. Η πίεση του αίματος συμβάλλει στην προοδευτική αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως η ρήξη, η οποία αποτελεί απειλή για τη ζωή.
Συμπτώματα
Τα περισσότερα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, εάν αυξηθεί το μέγεθός τους, ενδέχεται να εμφανιστεί:
Αίσθηση παλμών στην κοιλιακή χώρα
Διάχυτος ή εντοπισμένος κοιλιακός πόνος, που μπορεί να αντανακλά στη μέση
Πόνος στη μέση λόγω της πίεσης που ασκεί το διογκωμένο ανεύρυσμα
Σπάνιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία ή αλλαγές στις εντερικές συνήθειες
Κυάνωση και πόνος στα κάτω άκρα, λόγω απόφραξης αγγείων από θρόμβους που αποσπώνται από το ανεύρυσμα.
Ωστόσο όταν ένα ανεύρυσμα μεγαλώνει σημαντικά, το τοίχωμά του χάνει την ελαστικότητά του, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία και απειλητικές για τις καταστάσεις ζωής.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και την εξέλιξη της πάθησης. Για ανευρύσματα διαμέτρου έως 50 χιλιοστών, συνίσταται τακτική παρακολούθηση με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι κρίσιμες για την πρόληψη της εξέλιξής τους.
Επίσης ανευρύσματα μεγαλύτερα των 50-55 χιλιοστών απαιτούν ιατρική παρέμβαση, ειδικά αν αυξάνονται γρήγορα ή προκαλούν συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει είτε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση του ανευρύσματος είτε ενδοαγγειακή αποκατάσταση με ειδικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, η ενδοαγγειακή μέθοδος αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή επιλογή. Επιτρέποντας γρήγορη ανάδειξη και εξαιρετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Πριν την προσεκτική, λεπτομερής απεικόνιση με αξονική αγγειογραφία ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή.
Επιπλέον σήμερα, η ενδοαγγειακή προσέγγιση έχει καθιερωθεί ως η θεραπεία πρώτης επιλογής για τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Διασφαλίζοντας τη δυνατή πρόγνωση για τους καλύτερους ασθενείς.
Χορηγούμενο