ΕΛΛΑΔΑ

Ανοχύρωτη Αττική: Οι πλημμυρικοί κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Η περιοχή του λεκανοπεδίου είναι η πλέον ευάλωτη στη χώρα όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα

Την προσοχή στις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από πλημμύρες στην Αττική εφιστά ο Μιχάλης Διακός. Επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τονίζει, η περιοχή του λεκανοπεδίου είναι η πλέον ευάλωτη στη χώρα όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Διαθέτοντας ένα πλούσιο ιστορικό καταστροφών και μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Αιτίες Καταστροφών στη Ρόδο

Αναφερόμενος στη Ρόδο, ο καθηγητής εξηγεί πως η πρόσφατη νεροποντή που έπληξε το νησί σε έντονη βροχόπτωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ανάγλυφο του νησιού, με μικρές λεκάνες απορροής και ορεινό χαρακτήρα, καθιστά τη Ρόδο ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες καταιγίδες. Επιπλέον, η κατάληψη του πλημμυρικού πεδίου από κτίσματα και η παρουσία κλειστού αγωγού στην κοινή γνώμη του Ιαλυσού συνέβαλαν στην υπερχείλιση. Καθώς και τη διασπορά των υδάτων στους οικισμούς και το οδικό δίκτυο.

Η Άνοδος των Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

Ο κ. Ο Διακάκης επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και η κακοκαιρία «Ντάνιελ», έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές. Παράλληλα, η αυξημένη διασυνδεσιμότητα στις σύγχρονες κοινωνίες οδηγεί σε πολυδιάστατες που επηρεάζουν μεγαλύτερες περιοχές πέρα ​​από αυτές που πλήττονται άμεσα από πλημμύρες.

Ανεπαρκής Σχεδιασμός και Προτάσεις Αντιμετώπισης

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα στον σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αφήνοντας τις πόλεις ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές. Ο καθηγητής προτείνει τη χρήση στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, τη λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την εκπαίδευση του κοινού, ξεκινώντας από τα σχολεία. Παράλληλα, κρίνει τη σταδιακή απομάκρυνση κατασκευών από πλημμυρικές ζώνες. Αν και αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο φαντάζει στην πράξη.

Ο Κίνδυνος στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Η Αττική αποτελεί την πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας, με πολλές κρίσιμες υποδομές, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές να βρίσκονται σε ζώνες πλημμύρας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών έχουν εντείνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Επίσης την λήψη μέτρων για τη μείωση των συνεπειών από τα ολοένα και συχνότερα ακραία φαινόμενα.

Αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ο κ. Διακάκης προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα συνδυάζει επιστημονική προσέγγιση. Έργα υποδομής και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ένα πιο ασφαλές μέλλον.


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!